Airbus och CFM International satsar på “open fan”, en öppen fläktmotor för att sänka utsläppen

A380 öppen fläkt Airbus © airbus

Flygplanstillverkaren Airbus och CFM International, som ägs av GE Aviation och Safran, främjar “open fan”-teknik, för effektivare motorer och flygplan i morgon.

På flygmässan i Farnborough i Storbritannien följer tillkännagivanden om en grönare sektor varandra, och Airbus följer noga utvecklingen av sin partner CFM International, ett joint venture 50/50 som ägs av Safran och General Electric. Det senare är verkligen ursprunget till arkitekturen för den öppna fläktmotorn, vilket mycket väl skulle kunna leda till bränslebesparingar på cirka 20 %. Flygtester väntas för perioden 2025-2030.

Gemensamma ambitioner för flygtestning under andra halvan av vårt decennium

Airbus och CFM International samarbetar därför för att flygtesta CFM:s framtida testdemonstrator, som syftar till att påskynda både mognad och utveckling av avancerad framdrivningsteknik. Detta arbete görs som en del av demonstrationsprogrammet RISE, för att Revolutionerande innovation för hållbar motor.

Tekniken kommer att komma till liv ombord på Airbus flaggskepp A380 under andra halvan av decenniet, med en testkampanj som ska genomföras vid den europeiska flygplanstillverkarens flygtestcenter, In Toulouse. A380 i fråga kommer att utrustas med en öppen fläktmotor, placerad under en av dess vingar, med en specialkonfigurerad och instrumenterad jumbojet.

Airbus förlitar sig starkt på denna teknik och hoppas kunna utrusta den definitivt för flygplan som sedan skulle börja användas inom 10 till 12 år. Det kommer uppenbarligen att finnas ett mellansteg i testflygningen av A380: det för marktesterna av motorn, följt av flygtesterna från General Electric Aviation-centret i Victorville, Kalifornien.

100 % kompatibilitet med hållbart flygbränsle och CO-minskning2

Detta gemensamma Airbus och CFM International testprogram bör leda till en bättre förståelse av motor/vinge-integration och dynamisk prestanda, och ge framdrivningssystemets effektivitet. Arbete med akustiken kommer också att göras, ” för samhällen runt flygplatser och även för passagerare inne i kabinen “, förklarar Airbus.

Men framför allt vill de två företagen bevisa att deras teknik kommer att erbjuda bättre energieffektivitet. De framkallar en minskning av koldioxidutsläppen med 20 %2 jämfört med de mest effektiva motorerna idag. Safran lovar också att den framtida motorn kommer att vara 100% kompatibel med hållbart flygbränsle (SAF).

Open Fan Airbus-teknik © Airbus

Inför testerna kommer ett arbete på flera år som redan påbörjats att fortsätta. Detta inkluderar att CFM och Airbus bestämmer fysiska flygbegränsningar, design och utvärderingar för installationen av demonstrationsmotorn för flygprov. De kommer att förstå definiera pylonens “aerodynamiska linjer” (d.v.s. aerodynamik och fysiska geometrier), bedöma laster, hanteringsegenskaper och prestanda och förbereda modellering för att stödja flygtestanalysen », säger Pascal Arrouy, öppen fansarkitekt på Airbus. Många andra komponenter i A380, både exteriör och interiör, kommer att behöva anpassas för att stödja motorn och erhålla flygfrigång.

Källa: Safran/Airbus

Relaterade Artiklar

Back to top button