Adobe Max 2021: ännu mer moln för annonsmaterial

adobemax © Adobe / Huston Wilson

Adobe höll sin årliga konferens i går, under vilken de nya funktionerna i dess flaggskeppsprogram avslöjades, photoshop
, Illustratör
eller Premiere Pro
. Föga överraskande går utgivaren ännu mer mot cloud computing tack vare artificiell intelligens och för att underlätta samarbete.

Adobes högmässa startade igår, i en rent virtuell version av hälsoskäl som vi känner till. Möjligheten för grafiska formgivare, regissörer och andra fotografer att upptäcka förlagets ambitioner och delta på konferenser ledda av duktiga kreativa. De grundton invigningen gjorde det möjligt för Adobe att presentera sin vision för de kommande åren: på programmet, den accelererade utvecklingen av dess verktyg för samarbete, en dynamik som gynnas av expansionen av distansarbete under hälsokrisen.


Ännu mer AI i Photoshop

Adobe har gjort allt för sin flaggskeppsprogramvara. Efter de som är dedikerade till ansikten (för uttryck) är det den här gången de neurala filtren som berikas: nu kan AI (Sensei) utföra en bokeh-effekt (den berömda djupskärpan). Färgläggningen av svartvita foton fanns redan i Photoshop 22 men den här slutliga versionen säkerställer en mer realistisk rendering och erbjuder möjligheten att justera en nyans (hudton, himmel, etc.) på ett mer naturligt sätt.

photoshop_blur1 © Adobe

Fotoredigeringsprogramvaran kan nu omtolka ett foto efter en modell, till exempel en målning eller ett annat foto, tack vare funktionen Color Transfer.

Photoshop_harmonization © Adobe

Med “ landskapsblandare », tillämpar Adobe kraften hos neurala filter på landskap. Photoshop nöjer sig inte längre med att bara förändra himlen, det tacklar nu säsongen för ett foto genom att integrera grönt gräs på våren eller snö på vintern. Personerna som är inbäddade i bilden maskeras sedan eller harmoniseras med färgerna för den önskade säsongen.

photoshop_säsong © Adobe

Firar samarbetet

Inför spridningen av webbtjänster som erbjuder fotoredigering online, beslutade Adobe att lansera Photoshop i SaaS (två år efter Lightroom CC-webbversionen). Tills vidare är funktionerna ganska grundläggande och mjukvaran behåller fortfarande sin överlägsenhet. iPad-appen har nu Camera Raw-modulen för att retuschera motsvarande digitala negativ. En funktion som länge efterlängtat av fotografer på resande fot, och av goda skäl, tanken är att hantera foton och digitala skapelser var som helst, när som helst.

photoshop_web © Adobe

På skrivbordssidan kan Photoshop nu ändra ett Illustrator-projekt. Det var redan delvis möjligt tack vare dynamiska länkar men nu räcker det med en enkel kopiera/klistra in för att Photoshop ska kunna kontrollera alla lager och banor. För att underlätta arbetet mellan medarbetare eller med klienter accepterar Photoshop och Illustrator även kommentarer, oavsett om det är på stationär dator (Mac eller PC), mobil (smarttelefon och surfplatta) eller i webbversion. Samarbetspartners eller kunder kan fästa ett område och till och med klottra på ett Photoshop- eller Illustrator-projekt för att dela med sig av sina önskemål och idéer.

photoshop_comments © Adobe

photoshop_web_comment © Adobe

Synergin mellan Adobe och Google förbättras också så att Chrome på bästa sätt utnyttjar den digitala skapande editorns webbtjänster. Förutom att Creative Cloud innehåller importerade mjukvarufiler, lanserar utgivaren Canvas, en sorts gigantisk Google Drive tillägnad annonsmaterial och tillgänglig från en webbläsare.

Med Canvas är det möjligt att skapa team, projekt och dela allas skapelser. Alla medlemmar i samma team kan kommentera, lägga till och ändra filer (PSD, AI…) men även färgbibliotek eller hypertextlänkar, i realtid. Det är till och med möjligt att kontakta (via ljud eller video) en samarbetspartner. Verktyget är alltså tänkt att ligga närmare kreativa människors förväntningar än traditionella samarbetsverktyg som Slack eller Microsoft Teams.

canvas © Adobe

Och lagarbete är inte bara för stillbilder i Photoshop eller Illustrator. Minns att Adobe köpte samarbetsplattformen Frame.io i augusti 2021, värderad till 1,3 miljarder dollar. Redigeringar och godkännanden av Premiere Pro- eller After Effects-projekt kommer att fungera i molnet.


Arbeta snabbare med Premiere Pro och After Effects

Även om det finns färre nya funktioner i Premiere Pro, är de ändå användbara. Adobe introducerar remixfunktionen på betaversionen (och som inte har något att göra med Lightroom Classic). Remix bygger på teknik som redan används i Audition, och analyserar rytmen i musiken som används för att omarrangera den baserat på videons längd. Blandningssteget accelereras därför.

Genom att använda en komplex tidslinje som innehåller flera video- och ljudspår kan redigeringsprogrammet förenkla ett projekt genom att ta bort alla tomma element, märken och etiketter för export eller arkivering. En annan redaktör får därmed lättare att arbeta med ett påbörjat projekt.

Transkriptionen av röst till text är också tillbaka på Premiere, och de genererade undertexterna är helt konfigurerbara (typsnitt, färg, bakgrund, etc.). På betaversionen är det till och med möjligt att använda denna funktion utan internetanslutning (flera hundra gigabyte återstår fortfarande att ladda ner i förväg).

På After Effects gäller nyheten framför allt bearbetningshastigheten. Adobe snabbar upp renderingen av animationer (fyra gånger snabbare) med multi-frame-teknik och introducerar automatisk rendering av kompositioner i bakgrunden. Rörelsedesignern kommer nu att få ett meddelande på sin smartphone (eller anslutna klocka) så snart renderingarna är klara.

premiere_22_simplify1 © Adobe

Förenkla 3D

Än så länge har Adobe aldrig lyckats bryta sig in i 3D. För att hitta en plats i modelleringssektorn förlitar sig utgivaren nu på Substance 3D-mjukvara (produkter från det franska företaget Allegorithmic). Med hundratals konfigurerbara objekt (tillgångar), effekter och texturer, hoppas Adobe kunna demokratisera användningen av 3D bland små och medelstora företag och kreativa byråer, som det kunde göra med illustration och fotografi.

Observera att Substance 3D-samlingen, inklusive Stager, Painter, Sampler och Designer, inte ingår i Adobe Creative Cloud. Om paketet är gratis för elever och lärare kommer det att kosta cirka 39 euro per månad för proffs.

substans3d © PE LAURENT

Annan 2D-programvara: Lightroom, Illustrator, Fresco, Adobe XD

I logiken för digitalt skapande “ var som helst, när som helst, vilken enhet som helst », Adobe rullar ut Illustrator till webbläsare i år, som Photoshop och Lightroom. Programvaran tillät redan vektorisering av linjer och former på skrivbordsversionen, nu finns funktionen på iPad-versionen. Adobe lovar oöverträffad bekvämlighet för vektorisering av ett typsnitt eller handskissad skiss.

Illustrator_iPad © Adobe

Liksom Photoshop drar även Lightroom Classic nytta av kraften i Sensei-algoritmen för val av himlen, ett objekt eller ett motiv. Adobes önskan är helt klart att förstärka sin fotobehandlingsprogramvara. För att göra detta sätter förlaget återigen samarbetsarbete i rampljuset med remix. En Adobe CC-prenumerant kan alltså modifiera ett foto som skickats in av en medlem av communityn, och ändringarna som görs visas sedan på plattformen.

På Fresco gör Adobe det nu enkelt att rita horisontella, vertikala och till och med cirkulära former i perspektiv. Eftersom rörelsedesign är på modet är det också möjligt att skapa animationer.

På Adobe XD kan prototypprogramvaran bädda in videor i mock-ups.

Adobe Max 2021 upphör den 28 november 2021.

Källa: Adobe

Relaterade Artiklar

Back to top button