7 webbplatser för att hitta publika bilder för dina videoprojekt

Alla har hört talas om fotowebbplatser där du kan hitta bilder att använda i dina projekt, både kommersiella och icke-kommersiella. vet du(gjorde) du att du också kan hitta lager video-(video) ?

Om du letar efter ett kostnadseffektivt sätt att lägga till variation till mängden bilder i ditt projekt, är det en bra idé att använda offentliga filmer eller videor.

Kreativ Commons vs. offentlig egendom film(Commons vs. Public Domain Footage)

Vissa människor blandar ihop Creative Commons-licensierade verk med verk som är allmän egendom. Om ett verk är allmän egendom betyder det att vem som helst kan använda det oavsett anledning. Ingen äger verk i det offentliga området. Däremot gäller CC-licenser endast för verk som annars skulle vara upphovsrättsskyddade.

För författare som vill göra sitt verk offentligt så långt som möjligt, Creative Commons erbjuder en CC0 “inga rättigheter reserverade”-licens.

Du bestämmer och följer användningsgränserna, licenserna och royalties för alla bilder, filmer eller videoklipp som du använder i dina projekt. Okunskap om lagen är inget försvar, så se till att utöva due diligence. En annan viktig sak att komma ihåg är att bara för att en film eller video är allmän egendom betyder det inte att webbplatser inte kan ta betalt för det.

Populäraste offentliga videor

Det finns många webbplatser du kan använda för att hitta stockvideo för dina projekt, både gratis och betalda. I den här artikeln kommer vi att fokusera på webbplatser som erbjuder filmer och videor som är allmän egendom, vilket ger dig några resurser för att sätta ihop det bästa videoprojektet du kan.

De flesta av dem är gratis, men vissa kan kräva en liten avgift och är förmodligen mycket billigare än att köpa videoinnehåll. inte(inte) i allmän egendom.

1. PublicDomainFootage.com

PublicDomainFootage.com har en katalog med allmänt tillgängligt arkivvideomaterial och nyhetsfilmer. Deras arkiv och nyhetsfilmer är organiserade i kategorier inklusive underhållning, popkultur, religion, retrosport och medborgerliga rättigheter.

Du betalar för att ladda ner filmen (de flesta klipp kostar mellan $10 och $150) och sedan kan du använda den i alla dina projekt.

2. Video (Vimeo)

Du kan söka på vimeo.com efter filer som inkluderar Creatives offentliga domän Commons och sök sedan i dessa resultat.(vanligt)

Bekräfta licens CC0 för en viss video på dess huvudsida genom att välja länken ” Dessutom”. (Mer) Ett popup-fönster för Om kommer att visas som visar videons titel, nedladdningsprogrammet, nedladdningsdatum, licens och taggar. Hitta licensikonen CC0 i licensfältet.

3. Pond5(Pond5)

Public Domain-projekt(Public Domain Project) av Pond5 erbjuder gratis videor för privat och kommersiellt bruk. Förutom offentligt innehåll kan du också söka i ljud, bilder och 3D-modeller som är offentliga.

Pond5:s sökfunktion innehåller flera användbara filter. Du kan till exempel ladda upp din egen video eller bild och sedan söka efter videor som liknar komposition eller färg.

4. Prelinger Arkiv

Arkiv Prelinger på (Prelinger) webbplats(Arkiv) archive.org innehåller tusentals filmer med fokus på hemmafilmer och amatörfilmer. Du kommer med största sannolikhet att behöva betala för en licens för att använda klipp från den här samlingen.

Varför ska du betala om dessa filmer är offentliga? De förklarar i sina FAQ . Eftersom det Internetarkiv(Internet Archive) utfärdar inga licenser för användning av material från sina samlingar, vilket innebär att hela risken ligger på dig om du bestämmer dig för att använda filmerna som finns där i dina projekt. Du kommer att ansvara för att se till att varje bildmaterial du använder faktiskt är allmän egendom, och om inte har du rätt licens att använda den.

För att rädda detta arbete Prelinger Arkiv(Prelinger Archives) arbeta med Getty bilder för licensiering av filmer från samlingen Prelinger(Prelinger), och Getty bilder debiterar dig för denna licens. Fördelen för dig är det Getty bilder ersätter dig om någon stämmer dig för upphovsrättsintrång. Med andra ord med licens från Getty bilder du har inget att oroa dig för.

5. Public Domain Review

Detta ideella projekt är “tillägnat utforskningen av nyfikna och övertygande verk från konstens, litteraturens och idéernas historia” med fokus på innehåll i det offentliga området. Hitta(Sök) deras samling av filmer och du kan filtrera dem efter era, genre, tema eller typ.

6. Library of Congress National Screening Room

Nationell biografsal(National Screening Room) är ett försök Bibliotek(Bibliotek) av kongressen införa(kongressen) dess enorma arkiv av gamla filmer till publik över hela världen. Även om “de allra flesta” av filmerna i deras samlingar är fria från upphovsrätt eller andra begränsningar, kom ihåg att du fortfarande är ansvarig för att verifiera dina rättigheter att använda.

7. Grand Canyon B-Roll Video Index

Service National Parker(National Park Service) NPS ) erbjuder ett arkiv b-rulle Grand Canyon National Park, en katalog med nedladdningsbara videoklipp för dina projekt.

Som de konstaterar finns allt i arkivet b-rulle är allmän egendom, så du behöver inte få deras tillåtelse för att använda videor i den här samlingen. Du kan dock inte använda deras videor för att antyda det NPS stöder någon produkt, tjänst, organisation eller person utan deras uttryckliga tillstånd.

Detta arkiv innehåller fågelperspektiv Grand Canyon(Grand Canyon), slow motion-video från kanjonens kant, några natursköna vyer och video av floden Colorado(Coloradofloden).

Alla har hört talas om fotowebbplatser där du kan hitta bilder att använda i dina projekt, både kommersiella och icke-kommersiella. Visste du att du också kan hitta lager?

Om du letar efter ett ekonomiskt sätt att lägga till mångfald till variationen av bilder i ditt projekt, är det en bra idé att använda allmän egendomsmaterial eller video.

Creative Commons vs. Public Domain Footage

Vissa människor blandar ihop verk licensierade av Creative Commons med verk som är allmän egendom. Om ett verk är allmän egendom betyder det att vem som helst kan använda det av vilken anledning de vill. Ingen äger verk som är allmän egendom. Däremot tillämpas CC-licenser endast på verk som annars skulle vara upphovsrättsskyddade.

För kreatörer som på ett jakande sätt vill placera sina verk i offentlig egendom i den utsträckning det är möjligt, erbjuder Creative Commons CC0-licensen “inga rättigheter förbehållna”.

Det är upp till dig att bestämma och följa begränsningarna för användning, licensiering och royalty för alla bilder, filmer eller videor som du använder i dina projekt. Okunskap om lagen är inget försvar, så se till att göra din due diligence. En annan viktig sak att komma ihåg är att bara för att vissa filmer eller videor är offentliga betyder det inte att webbplatser inte kan ta betalt för det.

Bästa publika platser för filmmaterial

Det finns massor av webbplatser du kan använda för att söka efter stockvideo för dina projekt, både gratis och för köp. I den här artikeln kommer vi att fokusera på webbplatser som erbjuder film och video som är allmän egendom, vilket ger dig några resurser för att sätta ihop det bästa videoprojektet du kan.

De flesta är gratis, men vissa kan kräva en liten avgift – och är sannolikt mycket billigare än att köpa stockfilmer som är offentliga.

1. PublicDomainFootage.com

PublicDomainFootage.com har en katalog över arkivmaterial för offentlig egendom och nyhetsfilmer. Deras arkiv- och nyhetsfilmer är organiserade efter kategorier inklusive underhållning, popkultur, religion, retrosporter och medborgerliga rättigheter bland annat.

Du betalar för att ladda ner filmen (de flesta klipp kostar mellan $10 och $150), och sedan kan du använda den i alla dina projekt.

2. Vimeo

Du kan söka på vimeo.com efter filer som inkluderar Creative Commons public domain-dedikation och sedan kan du söka inom dessa resultat.

Bekräfta CC0-licensen för en viss video på dess huvudsida genom att välja Mer länk. Ett popup-fönster Om visas med videons titel, uppladdare, uppladdningsdatum, licens och taggar. Leta efter CC0-licensikonen i licensfältet.

3.Dam5

Pond5:s Public Domain Project erbjuder videor som är gratis för privat och kommersiellt bruk. Förutom offentlig egendom kan du även söka efter ljud, bilder och 3D-modeller i den offentliga egendomen.

Pond5:s sökfunktion innehåller flera användbara filter. Du kan till exempel ladda upp din egen video eller bild och sedan söka efter videor som liknar komposition eller färg.

4. Prelinger Arkiv

Prelinger-arkivet på archive.org innehåller tusentals filmer, med tonvikt på hemmafilmer och amatörfilmer. Du kommer förmodligen att betala en avgift för att licensiera användningen av klipp från den här samlingen.

Varför måste man betala om dessa filmer är offentliga? De förklarar i deras FAQ. Eftersom Internetarkivet inte är i branschen för att utfärda licenser för användningen av materialet i sina samlingar, betyder det att risken är din om du väljer att använda filmerna du hittar där i dina projekt. Du skulle vara ansvarig för att se till att varje bildmaterial du använder faktiskt är allmän egendom och, om inte, att du har rätt licens för att använda den.

För att spara dig det arbetet arbetar Prelinger Archives med Getty Images för att licensiera filmerna i Prelinger-samlingen, och Getty Images tar ut en avgift för den licensen. Fördelen för dig är att Getty Images håller dig skadeslös om någon gör ett anspråk på upphovsrättsintrång mot dig. Med andra ord, med en licens från Getty Images har du inget att oroa dig för.

5. Public Domain Review

Detta icke-vinstdrivande projekt är “tillägnat att utforska nyfikna och övertygande verk från konstens, litteraturens och idéernas historia” med fokus på innehåll som är allmän egendom. Sök i deras filmsamling så kommer du att kunna filtrera efter epok, genre, tema eller typ.

6 Library of Congress National Screening Room

National Screening Room är ett försök från Library of Congress att lyfta fram deras enorma arkiv av gamla filmer för tittare överallt. Även om “de allra flesta” filmer i deras samlingar inte har några upphovsrättsliga eller andra begränsningar, kom ihåg att det fortfarande är ditt ansvar att bekräfta dina användningsrättigheter.

7. Grand Canyon B-Roll Video Index

National Park Service (NPS) erbjuder Grand Canyon National Parks B-Roll-arkiv, en katalog med nedladdningsbara videoklipp för dina projekt.

Som de noterar är allt i B-Roll-arkivet i offentlig egendom, så du behöver inte få deras tillstånd för att använda video i den här samlingen. Du kan dock inte använda deras video för att antyda att NPS stödjer någon produkt, tjänst, organisation eller person utan deras uttryckliga tillstånd.

Det här arkivet innehåller flygvyer över Grand Canyon, time lapse-video från kanjonkanterna, några natursköna vyer och videor av Coloradofloden.

Relaterade Artiklar

Back to top button