7 sätt att öppna en MDB-fil utan Microsoft Access

Så du är här för att du försöker öppna en “.mdb”-fil, men du har ingen kopia. Microsoft Access att avslöja dess hemligheter. Vad(Bara) vad är filformatet och, för den delen, vad är det Microsoft Access ?

Den första frågan är relaterad till den andra, men låt oss börja med själva filen MDB. Tillägget är en förkortning av Microsofts databas och är formatet som Microsoft Access använd till 2003. Ett nytt format som sedan länge är utbytt MDB kallas ACCDB . Om du har en fil MDB kanske är det från en föråldrad källa.

Rörande Tillgång då är det databaskomponenten i Productivity Pack Microsoft som även omfattar applikationer som t.ex Ord och excel. Låt oss titta på några sätt att öppna en mdb-fil utan tillgång(Tillgång) .

Överväg att köpa tillgång(Överväg att köpa tillgång)

Ja, den här artikeln är tänkt att berätta hur du öppnar filen. MDB utan (utan)tillgång(Tillgång) . Men anledningen till att många fortfarande ställer den här frågan är på grund av tiden när Tillgång var en premiumprodukt, inte en del av standardpaketet Microsoft Office.

Sedan dessa dagar har allt förändrats dramatiskt. Människor köper inte längre individuella versioner kontor , men prenumerera på en Office 365-tjänst. Även den billigaste servicenivån inkluderar en stationär version Tillgång .

En månads service kostar mindre än tio dollar och du kan få en gratis provperiod i en månad med ett nytt konto Microsoft . Därför, innan du börjar din resa längs vägen för att öppna filer MDB utan tillgång(Åtkomstfri), överväg att använda denna uppenbara genväg.

Importera den med Excel(Importera det med Excel)

Om du har tillgång till en dator med Microsoft excel men nej Tillgång kan du öppna filen MDB och visa dess innehåll i ett kalkylblad.(MDB)

Detta ger dig inte tillgång till filen i dess ursprungliga databasformat, men du kan åtminstone se all data den innehåller och till och med exportera den som ett kalkylblad eller kommaavgränsad textfil. Om det är allt du behöver är det här ett snabbt och enkelt sätt att se vad som finns i filen. MDB.

Använd ett alternativ med öppen källkod för att komma åt(Använd ett alternativ med öppen källkod för åtkomst)

Microsoft Office är inte det enda spelet i stan när det kommer till produktivitetspaket. Det finns många gratisalternativ till standardpaketet. Microsoft sedan dess (Microsoft)öppen källa(öppen källa).

LibreOffice är ett bra ställe att börja. Den kommer med en applikation som heter “Base” som kan ansluta till filer Microsofts databaser(Microsoft Database) . Den är begränsad på olika sätt. Framför allt fungerar inte formulär och förfrågningar. Du kan dock fortfarande se tabeller med deras data med hjälp av Bas .

Använd en MDB-öppningstjänst online(Använd en MDB-öppningstjänst online)

Om du inte vill installera något för att öppna filen MDB , kan du använda onlinevisaren som körs i webbläsaren. Detta är särskilt användbart när du vill använda en offentlig dator, eller en dator där du inte har administratörsrättigheter och därför inte kan installera någonting.

En sådan viewer som vi framgångsrikt har testat är MDB Opener. Som namnet antyder kan du ladda ner filen MDB eller skapa en länk till den och sedan öppna den på en webbsida. Du kan inte redigera filen på något sätt, men du kan exportera den till csv eller excel och ladda ner till lokal disk.

Om din fil MDB innehåller känslig information som journaler, tänk efter två gånger innan du laddar upp den till en onlinetjänst. Du kan tillhandahålla denna information till en osäker tjänst, som till och med kan vara olaglig, beroende på typen av information.

Använd en MDB-visare från tredje part(Använd en MDB-visare från tredje part)

Eftersom det är många människor som behöver öppna filer MDB ingen kopia Tillgång det finns också flera tredjepartsappar att se MDB att välja ifrån. MDB Viewer Plus sticker ut från mängden av ett antal anledningar.

för det första(För det första) Det är helt gratis. För det andra kan du redigera(redigera) filer MDB:er och filer (MDB)ACCDB . Dessutom är applikationen portabel, vilket betyder att du inte behöver installera den. Den här applikationen är dock endast för Windows och använder flera databaskomponenter inbyggda i Microsofts operativsystem.

Använd en textredigerare(Använd en textredigerare)

En ödmjuk textredigerare som t.ex Windows Anteckningar(Windows Notepad), kan också användas för att öppna filer MDB under vissa omständigheter. Även om vi själva hade otur, några filer MDB har bara textinnehåll. Det betyder att textredigeraren kommer att visa dig något .(något.)

I filer MDB som vi öppnade med anteckningsblock(Anteckningar), det mesta av innehållet var en förvrängd röra. Däremot gav de oformaterade textbitarna ledtrådar om vilken databas filen innehöll. Detta är inte den rekommenderade metoden, men om inget annat fungerar kommer det inte att skada.

Konvertera den med (utländsk) åtkomst(Konvertera det med (någon annans) tillgång)

Fräck, vi kommer att föreslå att du använder den igen Tillgång i artikeln om hur man inte använder Tillgång . I synnerhet är det värt att fråga någon som har tillgång(Åtkomst), konvertera filen till ett annat format åt dig.

Till exempel om någon har skickat en fil till dig MDB via e-post kan du be dem skicka det igen som ett kalkylark efter konvertering med sin kopia av appen. Med tanke på hur populärt Kontor 365 nuförtiden är det säkert någon som har installerat Tillgång så det är åtminstone värt ett försök.

Allt handlar om denna databas (data)(Det handlar om det (data)bas)

Tillgång(Access) är inte längre gömd bakom premium-betalväggar som det brukade vara, men det finns fortfarande många människor som inte har tillgång (ingen ordlek) till programvaran. Det hoppas vi(Förhoppningsvis kommer en av de alternativa lösningarna ovan att fungera för dig och öppna upp för tillgång till denna uråldriga databas med underverk som tidigare var gömd för nyfikna ögon.

Så du är här för att du försöker öppna en fil med filtillägget “.MDB”, men inte har en kopia av Microsoft Access för att avslöja dess mysterier. Vad är detta filformat och, för den delen, vad är Microsoft Access?

Den första frågan är relaterad till den andra, men låt oss börja med själva MDB-filen. Tillägget är en förkortning av Microsofts databasoch är det format som Microsoft Access använde fram till 2003. Det nya formatet, som för länge sedan har ersatt MDB, heter ACCDB. Om du har en MDB-fil är den förmodligen från en äldre källa.

När det gäller Access är det databaskomponenten i Microsofts produktivitetssvit, som även inkluderar applikationer som Word och Excel. Låt oss titta på några sätt du kan öppna en mdb-fil utan Access.

Överväg att köpa tillgång

Ja, den här artikeln är tänkt att berätta hur du öppnar en MDB-fil Access. Men anledningen till att många fortfarande ställer den här frågan härrör från en tid då Access var en premiumprodukt som inte ingick i standardpaketet för Microsoft Office.

Saker och ting har förändrats drastiskt sedan dessa dagar. Människor köper inte längre diskreta versioner av Office, utan prenumererar på Office 365-tjänsten. Även den billigaste nivån av tjänsten inkluderar skrivbordsversionen av Access.

Det kostar mindre än tio dollar för en enda månads service och du kan få en månads gratis provperiod med ett nytt Microsoft-konto. Så innan du börjar din resa längs vägen med åtkomstfria sätt att öppna MDB-filer, överväg att ta denna uppenbara genväg.

Importera det med Excel

Om du har tillgång till en dator som har Microsoft Excel, men inte har Access, kan du öppna en MDB-fil och visa dess innehåll i ett kalkylblad.

Detta ger dig inte tillgång till filen i dess ursprungliga databasformat, men du kan åtminstone se all data som finns i den och till och med exportera den som ett kalkylblad eller kommaseparerad textfil. Om det är allt du behöver är det här ett snabbt och enkelt sätt att se vad som finns inuti den MDB-filen.

Använd ett alternativ med öppen källkod för åtkomst

Microsoft Office är inte det enda spelet i stan när det kommer till produktivitetssviter. Det finns gott om gratis och öppen källkodsalternativ till industristandardpaketet Microsoft.

LibreOffice är ett bra ställe att börja. Den levereras med en applikation som heter “Base” och denna kan ansluta till Microsoft Database-filer. Det är begränsat på olika sätt. Specifikt fungerar inte formulär och frågor. Du kan dock fortfarande se tabellerna med deras data med hjälp av Base.

Använd en MDB-öppningstjänst online

Om du inte vill installera något för att öppna en MDB-fil kan du använda en onlinevisare som körs i en webbläsare. Detta är särskilt användbart när du vill använda en offentlig dator eller en där du inte har administratörsbehörighet och därför inte kan installera någonting.

En sådan tittare som vi testade med framgång är MDB Opener. Som namnet antyder kan du ladda upp eller länka till en MDB-fil och sedan öppna den på webbsidan. Du kan inte redigera filen på något sätt, men du kan exportera den till CSV- eller Excel-format och ladda ner den till den lokala enheten.

Om din MDB-fil innehåller känslig information, såsom medicinska journaler, tänk två gånger på att ladda upp den till en onlinetjänst. Du kan exponera den informationen för en osäker tjänst, vilket till och med kan vara olagligt, beroende på typen av information.

Använd en MDB Viewer från tredje part

Eftersom det finns många människor som behöver öppna MDB-filer utan en kopia av Access, finns det också en hel del tredjeparts MDB-visningsprogram att välja mellan. MDB Viewer Plus sticker ut från paketet av ett antal anledningar.

Först och främst är det helt gratis. För det andra kan du MDB-filer och ACCDB-filer. Ännu bättre, applikationen är portabel, vilket innebär att du inte behöver installera den. Detta är dock en endast Windows-applikation som förlitar sig på flera databasspecifika komponenter inbyggda i Microsofts operativsystem.

Använd en textredigerare

Den ödmjuka textredigeraren, som Windows Notepad, kan också användas för att öppna MDB-filer under vissa omständigheter. Även om vi inte hade någon tur själva, har vissa MDB-filer bara rent textinnehåll. Det betyder att en textredigerare kommer att visa dig

Med MDB-filerna vi öppnade med Notepad var majoriteten av innehållet en förvrängd röra. Men utdragen av ren text som fanns i gav ledtrådar om vilken typ av databas filen innehöll. Det är inte en rekommenderad metod, men om inget annat fungerar kan det inte skada.

Konvertera det med (någon annans) tillgång

Fräckt kommer vi att föreslå att du använder Access igen i en artikel om att inte använda Access. Specifikt är det värt att be någon som har tillgång att konvertera filen till ett annat format för dig.

Om någon skickade MDB-filen till dig via e-post, till exempel, kan du be dem att skicka den igen som ett kalkylblad efter att ha konverterat den med sin kopia av programmet. Med tanke på hur populärt Office 365 är nuförtiden, finns det säkert någon inom skrikavstånd som har Access installerat på sin dator, så det är åtminstone värt ett försök.

Det handlar om den (data)basen

Åtkomst är inte längre gömd bakom en premium betalvägg på det sätt som det brukade vara, men det finns fortfarande gott om människor som inte har tillgång (ingen ordlek) till programvaran. Förhoppningsvis kommer en av de alternativa lösningarna ovan att fungera för dig och få dig in i den uråldriga databasen med underverk som tidigare har varit låst borta från nyfikna ögon.