6 månader efter lanseringen av Windows 11 har 80 % av Windows 10-datorerna inte uppdaterats

Windows 11 clubic © clubic.com

Det åker skridskor, för Windows 11. Officiellt tillgängligt för allmänheten sedan oktober förra året operativ system Microsofts sista rop väcker inte den förväntade vidhäftningen.

AdDuplex-företaget har just publicerat sin senaste rapport, där man diskuterar hur snabbt Windows 11 används. Och siffrorna är ganska alarmerande.

Windows 11 undviks av användare

För att ta fram sin rapport förlitade sig AdDuplex på data som delas av cirka 5 000 applikationer från Microsoft Store, som särskilt beskriver vilken version av Windows de används.

Vi får också veta att i april 2022 ökade användningen av Windows 11 med endast 0,4 %. Den senaste versionen av Microsofts OS står alltså fortfarande bara för 19,7 % av marknadsandelen.

Använder Windows 11 © AdDuplex

Att adoptionen går långsamt är en sak. Men om Windows 10 (21H2), dess föregångare, har större tillväxt är en annan. Fortfarande enligt AdDuplex tog den senare 6,5 % marknadsandel jämfört med mars 2022 (troligen nya datorer på väg in på marknaden).

Resten av kakan inkluderar de andra större versionerna av Windows 10. Men som nämnts Neowin, stödet för Windows 10 (20H2) upphör den 10 maj. Detta bör mekaniskt öka andelen personer som använder den senaste versionen av Windows 10, och eventuellt Windows 11.

Ett OS för nyckfullt?

Naturligtvis är dessa uppgifter fragmentariska och baseras endast på de applikationer som finns tillgängliga i Microsoft Store. Vi tvivlar på att en majoritet av Windows-användare går igenom detta för att ladda ner program. Men flera ledtrådar som redan noterats av oss förvånar oss inte över den låga användningen av Windows 11.

Först är det den svåra frågan om hårdvarukompatibilitet. Du kanske inte vet det, men Windows 11 kräver en dator med ett TPM 2.0-chip. Med andra ord, en ganska ny maskin – även om detta villkor faktiskt kan åsidosättas.

Sedan präglades de första månaderna av Windows 11 också av instabilitet och prestandaproblem som påverkade ägare av AMD-processorer. Nu lösta har dessa odds verkligen skållat de mest tålmodiga användarna.

Microsoft har ändå inte för avsikt att slappna av i sina ansträngningar för att få alla i linje. Strax efter lanseringen av Windows 11, tvingade den installationen av PC Health Check-kompatibilitetsverktyget för att uppmuntra så många som möjligt att uppgradera sitt operativsystem.

Källa: Neowin

Relaterade Artiklar

Back to top button