6 iPadOS-funktioner som alla iPad-användare bör känna till

2019 kommer att bli ett viktigt år för iOS-användare. Det här är året som iOS förvandlas till något helt annat. Hittills alla enheter äpple, förutom Mac-datorer(Mac) använde samma operativsystem. Oavsett om du hade en Apple TV, iPad eller iPhone använde den iOS.

Medan alla tre enheter fortfarande kommer att använda samma kärnoperativsystem, kommer varje enhet nu att få en dedikerad iOS-gaffel. Detta innebär att iPad-användare inte väntar på iOS 13, utan på ett nytt operativsystem som officiellt kallas iPadOS .

Detta speciella fokus på de unika behoven och styrkorna hos varje enhet är stora nyheter för nuvarande och potentiella ägare av iPads som är tillräckligt nya för att få en uppdatering. Vilka funktioner är rubriken? Väl(Tja) det beror på hur du använder din iPad, men de funktioner som markeras här kommer sannolikt att vara viktigast för de flesta användare.

Omdesignat surfplatta-gränssnitt

iPad och iPhone har varit oense i åratal när det gäller gränssnittsdesign och utseende. Men även med iOS12 har operativsystemets utseende förblivit detsamma. Inte så för iPadOS.

Äpple erkänner att den stora, högupplösta skärmen är bortkastad med smarttelefonernas konventioner. iPadOS omdefinierar helt hur vi använder skärmfastigheter. Allt skalas ordentligt och ikonrutnäten är tätare så att du kan passa fler objekt på skärmen samtidigt utan att det ser rörigt ut.

Dessa förbättringar sträcker sig även till hur du interagerar med användargränssnittet. Tangentbordet på skärmen kan nu flyttas och storleksändras. Markera och redigera text(Text) får också stora uppdateringar, så förvänta dig att din iPad kommer att vara närmare en “riktig” dator vad gäller prestanda.

Sann multitasking!

man som jonglerar med sand

Ett av de största problemen som hindrar iPad från att bli en ersättare för bärbar dator är dess förmåga att multitaska. I de senaste versionerna av iOS har enheten stöd för delad skärm, vilket gör att du kan köra extra applikationer samtidigt.

Detta var en stor stimulans för seriöst arbete, eftersom det nu var möjligt att ha en ordbehandlare och en webbläsare öppna samtidigt, för att nämna ett exempel.

Den här lösningen var relativt oflexibel, men med iPadOS fick vi den sanna multitasking som användare av iOS-surfplattor har bett om. Flera appar kan lämnas utanför skärmen med uppdateringsfunktionen glida över . Du kan helt enkelt svepa uppåt för att se alla appar som väntar i kulisserna. Att öppna, stänga och maximera dessa appar är nu lika enkelt.

Programfönster(App) är också här och det bästa är att du kan öppna två fönster i samma app. Du behöver inte längre starta två webbläsare eller två olika ordbehandlare bara för att komma nära den här funktionen.

Äntligen fick jag stöd för musen

Apple trådlös mus

Android-enheter(Android) har haft musstöd under lång tid, men iOS-enheter förblir konsekvent beröringsvänliga trots att de har fantastiska tangentbordsalternativ.

Den här funktionen är för närvarande en del av tillgänglighetsinställningarna AssistiveTouch men självklart kan vem som helst använda den. Stöds som Blåtand och USB – enheter.

Vi har ingen aning om hur bra musen kommer att fungera eftersom den förmodligen är baserad på emulerad beröring, men om den fungerar bra kan den på allvar stödja iPad som ett alternativ för bärbar dator.

Stöd för extern lagring

USB-kabel ansluten till iPad

En av de coolaste funktionerna Android är förmågan att ansluta nästan vilken som helst USB lagring och omedelbar tillgång till filer ombord. Det är notoriskt svårt att göra detta på iOS utan uttryckligt stöd.

Med iPadOS kommer du nu att kunna ansluta USB – enheter, hårddiskar och SD-kort direkt till surfplattan. Naturligtvis behöver du rätt kontakter, men du kan också komma åt filerna direkt också.

På tal om filåtkomst…

Vuxen filsystem

Hög med gula filaskar

iOS 12 introducerade äntligen ett riktigt användarcentrerat filsystem. Att ha full kontroll över din fillagring är underbart, men filvisningsprogrammet och integrationen är helt klart i ett tidigt skede. Med iPadOS får vi stora förbättringar i filhanteringen på iPad som inte kunde ha hänt tidigare.

Genom att dra fördel av den större skärmen kan du nu visa filer i undermappar med korrekta filförhandsvisningar. Det finns en nedladdningsmapp så att du aldrig behöver undra var dina nedladdningar tog vägen, och nu kan du zippa eller packa upp filer på själva iPaden.

Inbyggt kontrollstöd Xbox ett och PS4(PS4 Controller Support)

spelkontroll

Äpple(Apple) har alltid haft det bästa erbjudandet när det kommer till spelkontroller. Deras kontroller standard MFi mottogs väl och alla iOS-appar som stöder gamepads fungerade med alla kontroller MFi . Tyvärr tenderade kontrollerna själva att vara ganska dålig kvalitet och dessutom ganska dyra.

Nu iPadOS, TVOS och iPhoneOS får stöd för inbyggt kontroller Playstation Dualshock 4 och Xbox ett Med Blåtand . Tyvärr de gamla kontrollerna Xbox One utan (Xbox ett)Blåtand kommer inte att fungera.

Detta betyder att du kommer att kunna spela många fantastiska portar och spel. AAA på en iPad med lämplig handkontroll. Bäst av allt, apparna för spelströmning som finns i App Butik, kommer inte att vara lika lätt att hantera som big boy-plattformar. Gör inga misstag, det här är en stor sak.

Nu är allt annorlunda

Efter september 2019(september 2019) det är ingen överdrift att säga att våra iPads kommer att vara helt nya maskiner. Mycket(Mångt) effektivare verktyg för arbete och lek.

Företagsamma användare kan prova beta(Beta) – iPadOS-version just nu, även om vi inte rekommenderar att du gör detta på en verksamhetskritisk enhet.

År 2019 kommer att bli ett viktigt år för iOS-användare. Det är året som iOS förvandlas till något helt annat. Fram till nu har alla Apple-enheter som inte är Mac-datorer delat samma operativsystem. Oavsett om du hade en Apple TV, iPad eller iPhone använde den iOS.

Medan alla tre enheter fortfarande kommer att använda samma kärnoperativsystem, kommer varje enhet nu att få en specialiserad gaffel av iOS. Det betyder att iPad-användare inte väntar på iOS 13, utan på ett nytt operativsystem, en variant som officiellt kallas iPadOS.

iPad med färgglad mosaik på skärmen

Detta speciella fokus på varje enhets unika behov och styrkor är stora nyheter för nuvarande och blivande ägare av iPad-enheter som är tillräckligt nya för att få uppdateringen. Vilka funktioner är rubrikerna? Tja, det beror på hur du använder din iPad, men de funktioner som markeras här är de som sannolikt kommer att göra störst skillnad för de flesta användare.

Ett omarbetat gränssnitt för surfplattor

iPad och iPhone har skiljt sig åt när det gäller gränssnittsdesign och utseende i flera år. Men även med iOS12 har operativsystemets grundläggande utseende och känsla varit densamma. Inte så för iPadOS.

Apple inser att den stora, högupplösta skärmen slösas bort med smartphonekonventioner. iPadOS ändrar hela sättet som skärmfastigheter används. Allt skalas ordentligt och ikonraster är tätare, så att du kan få plats med fler saker på skärmen samtidigt, utan att det ser rörigt ut.

Dessa förbättringar sträcker sig till hur du använder gränssnittet också. Tangentbordet på skärmen kan nu flyttas runt och storleksändras. Texturval och redigering får stora uppdateringar också, så förvänta dig att din iPad kommer att vara närmare en “riktig” dator när det gäller produktivitet.

Sann multitasking!

En man som jonglerar på sanden

En av de största problemen som håller iPad tillbaka från att vara en bärbar datorersättning är dess multitasking-förmåga. De senaste iOS-versionerna har gett stöd för delad skärm till enheten, vilket gör att du kan köra stödjande appar sida vid sida.

Detta var ett stort lyft för seriöst arbete eftersom du nu kunde ha en ordbehandlare och webbläsare öppna samtidigt, för att nämna ett exempel.

Den här lösningen var relativt oflexibel men med iPadOS får vi de verkliga multitasking iOS-surfplattor användare har bett om. Flera appar kan hållas utanför skärmen med uppgraderingsfunktionen Slide Over. Du kan helt enkelt svepa uppåt för att se alla appar som väntar i kulisserna. Att öppna, stänga och maximera dessa appar är nu också lätta att göra.

Appfönster finns här också och det bästa av allt är att du kan ha två fönster i samma app öppna. Du behöver inte längre köra två webbläsare eller två olika ordbehandlare bara för att uppskatta den här funktionen.

Mouse Support är äntligen här

Trådlös Apple Mouse

Android-enheter har haft stöd för mus i evigheter, men iOS-enheter har förblivit ständigt beröringsbara, trots att utmärkta tangentbordsalternativ är tillgängliga.

Funktionen är för närvarande en del av AssistiveTouchs tillgänglighetsinställningar, men naturligtvis kan vem som helst dra nytta av den. Både Bluetooth- och USB-enheter stöds.

Vi har ingen aning om hur bra en mus kommer att fungera eftersom den förmodligen är baserad på emulerad beröring, men om den fungerar bra kan det på allvar stärka iPad som ett alternativ för bärbar dator.

Stöd för extern lagring

USB-sladd ansluten till en iPad

En av de coolaste funktionerna på Android är möjligheten att ansluta nästan vilken USB-lagringsenhet som helst och omedelbart komma åt filerna ombord. Det har varit notoriskt svårt att göra på iOS utan uttryckligt stöd för det.

Med iPadOS har du nu möjlighet att ansluta USB-minnen, hårddiskar och SD-kort direkt till surfplattan. Du behöver naturligtvis rätt kontakter, men förutom det kan du komma till filerna direkt.

På tal om att komma till filer…

Ett vuxet filsystem

Ett gäng gula kartonger

iOS 12 tog äntligen med sig ett riktigt, användarvänligt filsystem till iOS. Det har varit fantastiskt givande att ha full kontroll över fillagring, men filutforskarens programvara och integration är helt klart i ett tidigt skede. Med iPadOS får vi stora förbättringar av filhanteringen på iPad och det kunde inte komma ett ögonblick tidigare.

Genom att dra fördel av den större skärmen kan du nu bläddra bland filer i kapslade mappar, med korrekta filförhandsvisningar också. Det finns en nedladdningsmapp, så du behöver aldrig undra var dina nedladdningar har tagit vägen och du kan nu zippa eller packa upp filer på själva iPaden.

Stöd för inbyggd Xbox One och PS4-kontroller

En spelkontroll

Apple har alltid haft det bästa erbjudandet när det gäller spel till spelkontroller. Deras MFi-kontrollerstandard var väl antagen och alla iOS-appar som stödde gamepads fungerade med alla MFi-kontroller. Tyvärr tenderade kontrollerna själva att vara ganska dåliga, samtidigt som de var ganska dyra.

Nu får iPadOS, TVOS och iPhoneOS inbyggt stöd för Playstation Dualshock 4 och Xbox One-kontroller med Bluetooth. Tyvärr fungerar inte de äldre Xbox One-kontrollerna som inte kommer från Bluetooth.

Detta innebär att spela de många underbara portarna och AAA-spelen på iPad med en ordentlig handkontroll. Det bästa av allt är att apparna för streaming av spel som fyller App Store inte kommer att vara lika bekväma att kontrollera som de stora plattformarna. Gör inga misstag, det här är en stor sak.

Allting är annorlunda nu

Efter september 2019 är det ingen överdrift att säga att våra iPads kommer att vara helt nya maskiner. Mycket mer kapabla arbets- och lekredskap.

Äventyrliga användare kan prova betaversionen av iPadOS just nu, även om vi inte rekommenderar att du gör det på en verksamhetskritisk enhet.

Relaterade Artiklar

Back to top button