5 steg för att hålla ditt hemnätverk säkert

Du hör så många hackande skräckhistorier nu för tiden – det har helt klart blivit viktigare än någonsin att hålla ditt hemnätverk och de enheter som är anslutna till det säkra. Din integritet är i fara, och det är även din ekonomi. Och med smarta hemenheter, säkerhetskameror och till och med babymonitorer som alla är anslutna till internet, kan din personliga säkerhet stå på spel.

Lyckligtvis behöver du inte helt svära bort internet för att vara säker. Att hålla ditt hemnätverk säkert är en fråga om att ta några enkla försiktighetsåtgärder. Följ dessa steg för att hålla ditt hemnätverk säkert.

1) Ändra inställningarna för din routers instrumentpanel

Vet du ens hur du kommer åt din routers eller gateways administratörspanel? Om inte, måste du ta reda på det.

Att logga in på din routers administratörspanel är inte detsamma som att logga in på ditt hemnätverk. Istället låter den dig konfigurera dina hemnätverksinställningar. Att komma in i din routers administratörspanel ger dig den åtkomst du behöver för att justera säkerhetsinställningarna för att hålla hackare borta från ditt nätverk, men det är också ganska lätt för hackare att komma in där också, om du inte har ändrat inloggningsuppgifterna ännu.

Det beror på att tillverkare ger varje märke och modell av router eller gateway samma standardinloggningsuppgifter direkt ur lådan. Om du konfigurerar en ny router eller gateway kan du vanligtvis hitta dina standardinloggningsuppgifter för administratörsinstrumentpanelen i pappersarbetet som följde med enheten. Annars kan du hitta dem genom att googla din routers märke och modell och orden “standardlösenord”. Sedan kan du navigera till din routers IP-adress, logga in på administratörspanelen och konfigurera om dina säkerhetsinställningar. Gå till wifi-säkerhetsinställningarna och se till att din router är inställd på minst WPA2, eller, om det är tillgängligt på din enhet, WPA3.

2) Ändra inloggningsuppgifter och SSID för din router

Nu måste du ändra din routers standardinloggningsuppgifter till ett säkert användarnamn och lösenord, så att du inte behöver oroa dig för att hackare kommer in i din router och låser dig utanför hela ditt nätverk. Välj ett starkt lösenord och skriv ner det någonstans så att du inte glömmer det, eller använd en lösenordshanterare för att generera och hålla reda på dina lösenord.

Du bör också ändra din Service Set Identifier, eller SSID, och ditt hemnätverkslösenord. Ditt SSID är ditt hemnätverksnamn, och du bör ändra det från standardnamnet (enkelt googlat och hackat) till ett unikt som inte ger bort några personliga detaljer (så inga efternamn, husdjurs namn eller adresser, snälla du). Ändra ditt hemnätverkslösenord till något säkert.

3) Använd en Network Security Station

Tekniskt sett skulle du förmodligen kunna hålla ditt hemnätverk säkert med bara en omfattande antivirussvit och en gedigen praktisk kunskap om taktiken som bedragare använder för att få din personliga information och komma åt dina enheter. Men realistiskt sett är du förmodligen inte superkunnig om cybersäkerhet – och även om du är det, är alla andra i ditt hem lika kunniga? Bryr de sig lika mycket om hemnätverkssäkerhet som du?

Förmodligen inte, speciellt inte om du har barn. Och om du ger ditt wifi-lösenord till gästerna är det en helt ny risknivå du antar. Det är bättre att ha en dedikerad enhet som hjälper dig att hantera hemnätverkssäkerhet. En säkerhetsstation för hemnätverk kan hjälpa dig att övervaka vilka enheter som ansluter till ditt hemnätverk, ställa in regler för nätverk och appanvändning för olika familjemedlemmar, filtrera innehåll och skydda ditt nätverk och dina enheter från skadliga webbplatser, nätfiske och skadlig programvara.

4) Segregera dina IoT-enheter

Internet of Things (IoT)-enheter är till sin natur sårbara för hacking. Många av dessa enheter har helt enkelt inte datorns processorkraft för att köra robusta skydd mot skadlig programvara, och många tillverkare bryr sig inte ens om regelbundna programuppdateringar för att korrigera säkerhetssårbarheter i dessa enheters programvara.

Så det är en bra idé att tänka två gånger innan du köper en IoT-enhet. Behöver ditt kylskåp verkligen komma åt internet? Du kan alltid välja att inte ansluta en specifik enhet till internet – många IoT-enheter erbjuder massor av funktioner även om de inte är online. Om du bestämmer dig för att det gör det, skydda dig själv genom att skapa ett separat gästnätverk som dessa IoT-enheter kan använda. På så sätt kan du dra nytta av anslutningsfunktionen, men om en hackare kommer åt en av dina IoT-enheter kommer de åtminstone inte att finnas på samma nätverk som dina smartphones, bärbara datorer och andra enheter som innehåller din personliga information.

5) Få bluffkunnig

Vet du hur man identifierar bedrägerier med social ingenjörskonst? Kan du upptäcka nätfiske-e-postmeddelanden? Antivirusprogram och en säkerhetsstation för hemmet kommer att blockera de flesta nätfiskebedrägerier och sociala ingenjörsattacker, men vissa kan fortfarande ta sig igenom ditt försvar – hackare förbättrar ständigt sina tekniker. En av de viktigaste sakerna du kan göra för att skydda dig själv är att veta hur bedrägerier ser ut så att du kan undvika att öppna det där konstiga e-postmeddelandet och ta det där riskfyllda klicket till den där falska spegelwebbplatsen som väntar på att stjäla dina referenser.

Ditt hemnätverk kan ge hackare tillgång till din personliga information, kontroll över dina babyvakter och säkerhetskameror och mer – men inte om du vidtar åtgärder för att hålla den säker. Med säkerhet i åtanke kan du och din familj fortsätta att njuta av alla fördelar med ett modernt liv online – med mycket färre risker.

Relaterade Artiklar

Back to top button