5 korrigeringar för ett vanligt PNP-bildskärmsdrivrutinfel i Windows 11/10

När du ansluter en ny bildskärm till din dator kan du få ett allmänt bildskärmsfel PnP på grund av oförmågan att upptäcka denna monitor. Detta kan även hända efter uppdatering från Windows 10 innan Windows 11 . I de flesta fall är det här problemet drivrutinsrelaterat, men det kan också orsakas av maskinvaru- eller kabelproblem.

I den här artikeln kommer vi att titta på några metoder för att felsöka vanliga problem med bildskärmsdrivrutiner. PnP. Observera att du kan tillämpa våra korrigeringar på båda Windows 10 och till 11.

Vad är en generisk PnP-monitor

PnP betyder att Plugg och spela . Det är detta som gör att ditt datorsystem automatiskt anpassar sig till de många hårdvaruförändringar du gör. När du ansluter en bildskärm eller någon annan extern enhet, Windows bör ställa in det åt dig.

I de flesta fall behöver du inte manuellt installera några drivrutiner (installera alla drivrutiner) tack vare systemet PnP . Men ibland den generiska bildskärmsdrivrutinen PnP fungerar inte korrekt och orsakar anslutningsproblem.

Vad som orsakar ett generiskt PnP-bildskärmsdrivrutinfel(Vad utlöser det allmänna PnP-bildskärmsdrivrutinsfelet)

  • (Dålig HDMI) Dålig bildskärmskabel HDMI , DVI , displayport eller VGA.
  • Defekt monitor.
  • Bildskärmen är inte korrekt ansluten till datorn.
  • Skadad förare.

Nu när du har en uppfattning om vad som orsakar detta bildskärmsrelaterade fel, följ dessa steg för att fixa det.

1. Kontrollera kabelanslutningen

Innan du börjar avinstallera och installera om drivrutiner, utför en grundläggande maskinvarukontroll. Är monitorkabeln korrekt ansluten? Koppla ur den och anslut den igen. Om du fortfarande använder kabel VGA se till att den är ordentligt ansluten och att de små skruvarna är åtdragna.

Se sedan till att detta problem inte är systemberoende. Anslut bildskärmen till en annan dator eller bärbar dator. Om du har samma problem på ett annat system, är det något fel på bildskärmen eller kabeln. Prova en annan kabel för att utesluta risken för kabelfel.

2. Uppdatera Generisk drivrutin för PnP-skärm.(Allmän PnP-bildskärmsdrivrutin)

Högerklicka på knappen(Högerklicka) “Start” Windows och öppna” Enhetshanteraren”(Enhetshanteraren).

Hitta universell PnP-monitor(Generisk PnP Monitor) under “Övervakare(Monitorer) » . Högerklicka och välj från menyn Uppdatera drivrutinen(Uppdatera drivrutinen).

Ett nytt fönster öppnas där du uppmanas att ange drivrutinskällan. Välj alternativet ” Automatisk drivrutinssökning(Sök automatiskt efter drivrutiner)” och följ instruktionerna.

Om du använder en konfiguration med flera bildskärmar bör du uppdatera Generisk drivrutin för PnP-skärm(Generisk PnP-monitor) för varje bildskärm. Starta sedan om datorn efter att du har uppdaterat drivrutinen.

3. Radera(Ta bort) och installera om(Installera om) generisk drivrutin PnP-skärm.(Allmän PnP-bildskärmsdrivrutin)

I vissa fall löser uppdatering av drivrutinen inte problemet med drivrutinen universell PnP-monitor(Generisk PnP), men att installera om det hjälper. Efter avinstallation av drivrutinen Windows upptäcker automatiskt den anslutna bildskärmen och installerar dess drivrutiner. Följ stegen nedan för att prova denna korrigering.

Återvänd till Enhetshanteraren(Enhetshanteraren) och högerklicka Universal PnP-skärm.(Allmän PnP-monitor.)

Välj menyalternativet ” Ta bort enhet”.(Avinstallera enhet)

Ett nytt fönster visas. Klicka på knappen Radera”(Avinstallera) för att avinstallera drivrutinen.

Välj sedan “Handling”(Åtgärd) överst i fönstret ” Enhetshanteraren”(Enhetshanteraren) och välj “Sök efter hårdvaruändringar(Sök efter hårdvaruändringar) » .

Se till(Se till) att den allmänna drivrutinen är vald PnP-monitor när du klickar på ” Handling”(Åtgärd) . Annars hittar du inte alternativet att söka efter maskinvaruändringar. Du kan också högerklicka på drivrutinen och välja samma alternativ.

Slutligen, starta om din dator och din bildskärm bör fungera om inte något annat orsakar felet.

4. Uppdatera(Visa) din dators videoadaptrar

Förare Generisk PnP-monitor är inte alltid orsaken till det faktiska felet. Ibland är skärmadaptrar problemet, så se till att de är uppdaterade.

Öppna Enhetshanteraren(Enhetshanteraren) och expandera Grafikkort(Grafikkort) .

Välj din(a) videoadapter(ar), högerklicka och välj Uppdatera drivrutinen(Uppdatera drivrutinen) .

Därefter öppnas drivrutinsuppdateringsfönstret. Bara(Helt enkelt) Välj alternativet för att automatiskt söka efter drivrutinen, följ instruktionerna och starta om datorn.

5. Kör en systemfilsgranskare

Om du fortfarande får ett felmeddelande om drivrutinen Generisk PnP-monitor kör systemfilsgranskarenWindows . Det är ett felsökningsprogram som automatiskt upptäcker och fixar skadade systemfiler. Här är stegen du måste följa.

Stiga på cmd i sökfältet Windows för att starta kommandoradsapplikationen (kommandotolken) . Se till att du kör det som administratör; annars kommer du inte att kunna utföra systemfilskontrollen.

Ange följande kommando och klicka Stiga på :

sfc /scannow

Verktyget kommer att skanna alla systemfiler Windows för fel eller saknade filer. Detta kan ta lite tid, så ha tålamod. Starta om din dator och drivrutinsfel Generic PnP Monitor försvinner.(Allmän PnP-monitor)

Uppdatera din dator

Kom också ihåg att uppdateringen Windows kan lösa många problem eftersom drivrutinerna också får uppdateringar. Så kolla efter eventuella väntande uppdateringar.

Vilken lösning fungerade för dig? Du(Har) hittat en annan lösning? Låt oss veta i kommentarerna nedan!

När du ansluter en ny bildskärm till din dator kan du få ett allmänt PnP-skärmfel som beror på att den bildskärmen inte upptäcks. Detta kan också hända efter uppgradering från Windows 10 till Windows 11. I de flesta fall är det här problemet drivrutinsrelaterat, men det kan också orsakas av maskinvaru- eller kabelproblem.

I den här artikeln kommer vi att utforska flera metoder för att fixa generiska PnP-bildskärmsdrivrutiner. Observera att du kan tillämpa våra korrigeringar på både Windows 10 och 11.

Vad är Generic PnP Monitor

PnP står för Plug and Play. Det är detta som gör att ditt datorsystem automatiskt anpassar sig till många av de hårdvaruförändringar du gör. När du ansluter en bildskärm eller någon annan extern enhet bör Windows konfigurera den åt dig.

I de flesta fall behöver du inte installera några drivrutiner manuellt, tack vare PnP-systemet. Men ibland fungerar inte den generiska PnP-bildskärmsdrivrutinen som den ska, och den orsakar anslutningsproblem.

Vad som utlöser det allmänna PnP-bildskärmsdrivrutinsfelet

  • Dålig HDMI-, DVI-, DisplayPort- eller VGA-skärmkabel.
  • Defekt monitor.
  • Bildskärmen är inte korrekt ansluten till datorn.
  • Korrupt drivrutin.

Nu när du har en uppfattning om vad som orsakar detta bildskärmsrelaterade fel följer du stegen nedan för att åtgärda det.

1. Kontrollera kabelanslutningen

Innan du börjar ta bort och installera om drivrutiner, gör en grundläggande maskinvarukontroll. Är din bildskärmskabel ordentligt ansluten? Koppla ur den och koppla in den igen. Om du fortfarande använder en VGA-kabel, se till att den är ordentligt ansluten och att de små skruvarna är åtdragna.

Se sedan till att det här problemet inte är systemspecifikt. Anslut din bildskärm till en annan dator eller bärbar dator. Om du har samma problem på ett annat system är det något fel på bildskärmen eller kabeln. Prova en annan kabel för att utesluta risken för en trasig kabel.

2. Uppdatera drivrutinen för Generic PnP Monitor

Högerklicka på Windows startknapp och öppna Enhetshanteraren.

Lokalisera Generisk PnP-monitor under Övervakar. högerklicka och välj uppdatera drivrutinen från menyn.

Ett nytt fönster öppnas som kommer att fråga dig om källan till drivrutinerna. Välj Sök automatiskt efter drivrutiner alternativet och följ stegen enligt instruktionerna.

Om du kör en konfiguration med flera bildskärmar bör du uppdatera drivrutinen för generisk PnP-bildskärm för varje bildskärm. Starta sedan om datorn när drivrutinen har uppdaterats.

3. Ta bort och installera om drivrutinen för generisk PnP-bildskärm

I vissa fall löser uppdatering av drivrutinen inte problemet med generisk PnP-bildskärmsdrivrutin, men det hjälper att installera om det. När du avinstallerar drivrutinen kommer Windows automatiskt att upptäcka den anslutna bildskärmen och installera dess drivrutiner. Följ stegen nedan för att prova denna korrigering.

Gå tillbaka till Enhetshanteraren och högerklicka på Generisk PnP-monitor.

Välj Avinstallera enheten alternativ från menyn.

Ett nytt fönster kommer att dyka upp. Välj Avinstallera knappen för att ta bort drivrutinen.

Välj sedan handling högst upp i fönstret Enhetshanteraren och välj Sök efter hårdvaruändringar.

Se till att din Generic PnP Monitor-drivrutin är vald när du klickar på knappen Åtgärd. Annars hittar du inte alternativet att söka efter maskinvaruändringar. Du kan också högerklicka på drivrutinen och välja samma alternativ.

Slutligen, starta om din dator, och din bildskärm bör fungera om inte något annat orsakar felet.

4. Uppdatera din dators bildskärmsadaptrar

Generic PnP Monitor-drivrutinen är inte alltid det som orsakar det faktiska felet. Ibland är det skärmadaptrarna som är problemet, så se till att de är uppdaterade.

Öppna Enhetshanteraren och expandera Grafikkort.

Välj din bildskärmsadapter, högerklicka och välj Uppdatera drivrutinen.

Fönstret för drivrutinsuppdatering öppnas härnäst. Välj helt enkelt alternativet för att automatiskt söka efter drivrutinen, följ instruktionerna och starta om datorn.

5. Utför en systemfilskontroll

Om du fortfarande får ett generiskt PnP Monitor-drivrutinsfel, kör Windows System File Checker. Det är ett felsökningsprogram som automatiskt upptäcker och fixar korrupta systemfiler. Här är stegen du måste följa.

Typ cmd i Windows-sökrutan för att starta kommandotolksappen. Se till att du kör det som administratör; annars kommer du inte att kunna utföra systemfilskontrollen.

Skriv följande kommando och tryck Stiga på:

sfc /scannow

Verktyget kommer att skanna alla Windows-systemfiler efter fel eller saknade filer. Det kan ta ett tag, så ha tålamod. Starta om din dator och ditt Generic PnP Monitor-drivrutinsfel borde inte finnas längre.

Håll din dator uppdaterad

Kom också ihåg att en Windows-uppdatering kan lösa många problem eftersom drivrutiner också får uppdateringar. Så kolla efter eventuella väntande uppdateringar också.

Vilken lösning fungerade för dig? Hittade du en annan fix? Låt oss veta i kommentarerna nedan!

Relaterade Artiklar

Back to top button