5 goda skäl att installera ett antivirusprogram på din helt nya dator!

Sammanfattning
  • 1. Var skyddad i realtid
  • 2. Kunna använda extern lagring utan risk
  • 3. Var skyddad när du surfar online
  • 4. Kunna behålla din data värdefullt
  • 5. Dra nytta av ytterligare funktioner

antivirus

Du har packat upp din glänsande nya dator med dess glödande lysdioder, och du bestämmer dig för att ansluta den till Internet, oavsett om det är Ethernet eller Wi-Fi. Men när det är dags att installera din viktiga programvara är frågan: ska du installera en antivirus för att skydda den nya datorn? Svaret är ja, och vi förklarar det för dig med fem goda skäl.

Skadliga aktörer och andra hackare saknar inte fantasi när det kommer till att initiera sina attacker och infektioner. Men den goda nyheten är att tillverkare av säkerhetsprogramvara kan spåra och blockera olika hot snabbt. Genom att installera ett antivirus kan du därför förbättra skyddet mot alla nya hot samtidigt som du får ytterligare funktioner. Från 24 till 30 november 2021 sparar Norton dig upp till 68 % på ditt första prenumerationsår. Till exempel, för Norton 360 Deluxe antivirus, betalar du €29,99 det första året, sedan €94,99 från det andra. Ett gyllene tillfälle att förbättra din dators säkerhet!

Stärk säkerheten för din enhet med Norton 360 Antivirus

1. Var skyddad i realtid

Den första goda anledningen till att utrusta dig med ett antivirus är naturligtvis att skydda dig mot virus. Dessa skadliga filer tar flera former och kan bjuda in sig själva till din PC på flera sätt; via ett e-postmeddelande som visar sig vara nätfiske eller en fil som laddats ner från en misstänkt webbplats. Även om du navigerar försiktigt vet hackare hur man använder trick och deras hot utvecklas ständigt. Fördelen med ett antivirus är att det deltar i detta övervakningsarbete utöver sitt skyddsarbete.

Tack vare molnet och regelbundna upptäckter från branschproffs är din programvara alltid uppdaterad. Den har förmågan att upptäcka och stoppa även senaste hot innan de infekterar din dator. För att göra detta skannar ditt antivirus alla filer innan de laddas ner, samt alla applikationer innan de installeras. Målet är att kunna stoppa processen om något verkar misstänkt: detta kallas realtidsskydd. Och om din dator redan var infekterad innan du installerade ditt antivirus, kommer genomsökning av ditt system att upptäcka skadlig programvara, isolera den och ta bort den.

2. Kunna använda extern lagring utan risk

Men filer som laddas ner från Internet är inte de enda som utgör ett hot. En annan metod som används av vissa grupper är att erbjuda en USB-nyckel till exempelvis anställda på ett företag. Om det ser nytt och oskyldigt ut så innehåller det faktiskt ett skadligt program som installerar sig på datorn så fort den ansluts. Det är också möjligt att detta scenario uppstår när man köper externa lagringsenheter på Internet från föga kända varumärken. Att dela med bekanta, potentiellt omedvetna om att deras enhet är infekterad, är en annan möjlighet.

Med ett antivirus så har du inget att frukta. Den tar också hand om att skanna alla externa lagringsenheter som du kan ansluta till din PC. Detta talar om för dig om du kan använda din nya USB-nyckel eller nya externa hårddisk på din helt nya dator, utan att utsätta den för fara.

3. Var skyddad när du surfar online

Som nämnts ovan kan skadlig programvara och andra hot spridas på flera sätt. Det mest populära är att utnyttja sårbarheter som finns i webbläsare, målet är att infektera offrens datorer när de besöker en webbplats som skapats för tillfället. Men populariteten för kryptovalutor har också fört tillbaka en gammal gruvteknik inom webbläsare. Detta kan avsevärt sakta ner din dator när du surfar eftersom den använder en stor del av kraften i din processor.

Ett antivirus kommer att stoppa de flesta av dessa hot. Den kommer omedelbart att känna igen vissa tekniker som kan utsätta dig för fara. Utöver detta kommer din programvara också att kunna stoppa störningar av adware-typ. Dessa försöker ändra dina webbläsarinställningar för att tvinga dig att använda vissa sökmotorer, eller till och med omdirigera dig till webbplatser som skapats av utvecklarna av skadlig programvara.

Ditt antivirus kommer också att kunna stödja dig och skydda dig mot nätfiskeförsök, dessa attacker som försöker återställa dina identifierare, lösenord eller bankuppgifter. Faktum är att programvara enkelt kan upptäcka om en webbplats är skadlig och varna dig innan du har möjlighet att ange personliga uppgifter. Särskilt skydd ges vanligtvis för betalningar, genom analys av varje system för att säkerställa att det inte är bedrägligt.

4. Kunna behålla din data värdefullt

Ett annat populärt hot är ransomware. Du har säkert hört talas om det: programvara, distribuerad på olika sätt, som en gång installerad kommer att kryptera dina data, be dig om en lösen och lovar att förse dig med en dekrypteringsnyckel när den har betalats. Men för det mesta garanterar inte att betala en lösen din dataåterställning. Vissa ransomware har kodfel som gör dekryptering omöjlig. I dessa fall kommer du att ha förlorat dina pengar, men också dina värdefulla dokument. Den enda lösningen kvarstår att återställa din dator.

För att undvika detta katastrofala scenario tillåter antivirus dig att upptäcka ransomware innan det sätter sig permanent på ditt system. Vissa av dem har också en integrerad säkerhetskopieringsenhet för att skydda dina mest värdefulla dokument och minnen.

Men skadlig programvara och ransomware är inte de enda hoten mot dina personuppgifter. Annonscookies, även om de är helt legitima, kan spåra dig över olika webbplatser. Deras syfte är att samla information om dina intressen och surfvanor, och på så sätt skapa en profil att sälja vidare till annonsörer. För att skydda dina data erbjuder de flesta moderna antivirus ett annonsblockeringssystem integrerat i webbläsare. Förutom fördelarna för din integritet möjliggör blockering av annonser snabbare, smidigare surfning och blockering av inläsning av skript. Andra webbläsartillägg tillhandahåller den här funktionen, men att ha den på ditt antivirus gör skyddet mycket enklare, särskilt för mindre tekniska användare.

5. Dra nytta av ytterligare funktioner

Förbi är de dagar då antivirusprogram nöjde sig med att bara erbjuda skanningstjänster för ditt system. För att anpassa sig till nya användningsvanor är antivirus nu utrustade med ytterligare säkerhetstjänster utöver alla deras skyddsmöjligheter. Det vanligaste är föräldrakontroll. Den här funktionen låter dig hantera och begränsa dina barns surfning utan behov av extern programvara. Du behöver inte heller kämpa med inställningarna för varje webbplats eller programvara som ditt barn kan komma åt. Det är också möjligt att begränsa din anslutningstid och konsultera en historik över besökta webbplatser för att förstå dina surfvanor för att anpassa blockeringarna efter dina behov. Om det finns flera barn i din familj och på en enda enhet, kommer inställning av individuella profiler att göra det möjligt att anpassa skyddet till den aktuella PC-användarens ålder.

Andra erbjuder VPN för att skydda din integritet på Internet, eller inbyggda lösenordshanterare för att skapa starka lösenord för dina olika konton. Om ditt lagringsutrymme verkar fullt eller din dator är långsammare, kan ett antivirusprogram också fastställa onödiga program och filer som kan raderas, utan att kompromissa med de grundläggande funktionerna i dina applikationer.

Nu är antivirus allt möjligt och kommer med en uppsättning användbara funktioner för att hantera alla säkerhetsaspekter av att använda dina enheter. Att installera ett antivirusprogram är därför mycket mer praktiskt än att behöva hantera flera program. Detta är en måste-ha-produkt på alla nya enheter om du vill använda den under en längre tid och ha sinnesfrid. Kombinationen av bästa praxis och ett värdigt antivirus är onlinesäkerhetens heliga graal. Med Norton 360 antivirus har du möjlighet att utrusta dig själv intelligent och upprätthålla enhetens prestanda. Vi inbjuder dig att konsultera de detaljerade specifikationerna för produkterna och de allmänna villkoren direkt på Nortons webbplats.

Upptäck alla Nortons lösningar här

Relaterade Artiklar

Back to top button