5 fan-wikis du definitivt borde kolla in

Webben har genomgått många förändringar sedan allmänheten började använda den på allvar. Den kanske största revolutionen har varit skapandet av öppna verktyg som gör det enkelt för vem som helst att bidra.

Wikipedia(Wikipedia) är kanske det bästa exemplet på detta. Det är ett uppslagsverk skrivet av människor för människor som har skapat en förvånansvärt auktoritativ text på nätet(text på nätet) . Wiki(Wikis) som t.ex Wikipedia(Wikipedia) , demokratisera kunskap och, tack vare folkmassans visdom, självkorrigera deras innehåll när människor granskar och löser konflikter.

Föreställ dig nu det fantastiska samhällets styrka(gemenskapsmakt) tillämpas på något mindre allvarligt? Det är där fläkten Wiki(Wiki) hittar sin nisch. Dessa fan wiki(fanwikis), skapade av enorma gemenskaper av passionerade fans, fokuserar på några av världens mest populära (eller föga kända) kulturskatter.

Författarna är extremt seriösa med att dokumentera nästan allt, vad vem(allt vem som helst) skulle vilja veta om fandomen och det finns många saker vi inte kan föreställ dig vem(föreställ dig någon) ville veta.

“Stjärnornas krig”(Star Wars) är ett av de största fandomarna i världen. Det är svårt att föreställa sig någon på planeten som inte ens vet titlar” (namn “)stjärnornas krig(Stjärnornas krig)”. Dock djupet Star Wars fandom(Star Wars fandom) går långt utöver de vanliga filmerna som ger Disney(Disney) miljarder.

Det finns ett stort universum av böcker, spel, serier och mer. Wookieepedia(Wookieepedia) är den mest kompletta dokumentationen om allt relaterat till “Stjärnornas krig”(Star Wars), och innehåller de minsta detaljerna. “Stjärnornas krig”(Star Wars) är ökända för det faktum att nästan varje föremål på skärmen, en robot, främmande och mänsklig(främling och mänsklig) har en detaljerad bakgrund.

Den där killen (den där killen) som tappade sin arm i mos eisley cantina(Mos Eisley cantina) ? Det visar sig att han är känd. kriminell kirurg(kriminalkirurg) som har djupa band till huvudhistorien ” Stjärnornas krig”(Stjärnornas krig). Ja, det här är en återgivning, men du hittar både kanoniska och icke-kanoniska fakta som dessa kärleksfullt detaljerade på fan wiki (fan wiki) Wookieepedia(Wookieepedia).

Dagens Star Wars(Star Wars) kan tjäna mycket pengar, men i “Star Trek(Star Trek)” samma sak djup kunskap(djup kunskap) och ytterligare innehåll som varken är TV-program, ingen film(TV-program eller film). Den kanske inte har en så stor samlarmarknad, men älskare “Star Trek”(Star Trek) gillar mest att fördjupa sig i rymdskepps planer och utopians fiktiva historia förbund(Federation) Gina Roddenberry.

Minne Alfa är den största och mest kompletta samlingen av kanoniska kunskap och information om Star Trek(Star Trek lore and information)” online. Notera ordet “kanonisk”, det finns faktiskt en separat plats känd som Memory Beta som är väktaren av det icke-kanoniska information om Star Trek(Star Trek information).

För alla som vill fördjupa sina meriter i Trekkie, Minne Alpha är ett måste besöka fanwiki.

“Trail” är en vanlig berättelseelement eller koncept(berättelseelement eller koncept) , som kan finnas i vissa genrer eller i hela miljön. På många sätt är troper de grundläggande byggstenarna i berättelser, men ibland har termen en negativ klang, vilket betyder att något är härlett.

Att förstå troper är otroligt viktigt för både de människor som älskar att konsumera berättelser och de som skapar dem, vilket är anledningen till att alla sci-fi-fans bör bokmärka TV Tropes . Detta är en webbplats i wikistil där spår dokumenteras, definieras och bifogas specifika exempel från alla tänkbara medier.

Tänk bara på det när du väl kommer till det TV Tropes kan du förlora fler timmar än de som kidnappats av utomjordingar från The X-Files.

Vilken musik du än gillar kommer du med största sannolikhet att hitta dess texter bland de två miljoner titlar som dokumenterats på LyricWiki . Varje genre(Varje genre) och även några otroligt obskyra titlar. Det är också mycket användbart om du är ett fan av heavy metal-band som Amon Amarth men du kan verkligen inte att berätta (inte berätta) vad de sjunger.

Den har intressanta användarbloggar, extrafunktioner som Dagens låt och en lista över populära låtar på iTunes. Artistsidor inkluderar endast deras diskografi och fullständiga låtlistor. Det är en fanwiki med texter och inget annat, och det är bra.

På artisternas sidor hittar du dock direktlänkar till deras officiella hemsida, en artikel i Wikipedia(Wikipedia-artikel) och andra sociala nätverk. Så det är fortfarande ett bra ställe att börja komma in i musiken från ett visst band eller soloartist.

Om du inte har bott på månen har du säkert hört talas om Värld av Warcraft . Spelet är fortfarande enormt populärt och det verkar som att det aldrig kommer att dö. Medan utvecklaren Snöstorm försökte göra det lättare för nya spelare att gå med i kampen, sanningen är den Wow vansinnigt full av kunskap, och inlärningskurva(inlärningskurvan) är fortfarande ganska cool.

Det är därför gemenskap skapat fan wiki(fanwiki) med titeln WoWWiki är en så ovärderlig resurs. Oavsett om du bara vill lära dig mer om spelet utan att spela det, eller om du försöker få fötterna på jorden som ny spelare. Helvete(Fan), till och med veteraner Wow hitta många saker de inte visste.

WoWWiki helt enormt. Med över 300 000 sidor och 100 000 artiklar finns det ingen anledning att oroa sig för att fråga andra spelare om svar. Om du vill interagera med samhället, WoWWiki det finns ett avsnitt med forum och diskussioner som gör en redan omfattande resurs ännu mer användbar.

Idag är det många MMO(MMO)-utmanare men de matchar fortfarande inte bredd och djup(bredd eller djup) som erbjuder Wow .

Från folket, för folket

Wiki är ett bra exempel på hur miljontals människor som inte känner varandra kan gå samman för att skapa något fantastiskt. Det enda dessa fans har gemensamt är deras passion, att de offrar miljontals mantimmar bara så att resten av oss kan ha den mest obskyra fandom-relaterad information till hands. Vi hälsar dem och hoppas att dessa underbara fanwikis aldrig dör.

Webben har genomgått många förändringar sedan allmänheten började använda den på allvar. Den största revolutionen kan mycket väl ha varit skapandet av öppna verktyg som gör det enkelt för en att bidra.

Wikipedia är förmodligen det bästa exemplet på detta. Det är ett uppslagsverk skrivet av folket, för folket, som har producerat en förvånansvärt auktoritativ text på nätet. Wikis som Wikipedia demokratiserar kunskap och, genom folkmassornas visdom, självkorrigerar de dess innehåll när människor granskar och löser konflikter.

Föreställ dig nu att den fantastiska samhällskraften tillämpades på något lite mindre seriöst? Det är där fansen Wiki hittar sin nisch. Drivna av massiva grupper av passionerade fans, är dessa fanwikis tillägnad några av de mest populära (eller obskyra) kulturella fastigheterna i världen.

Bidragsgivarna är dödligt seriösa när det gäller att dokumentera nästan allt som någon skulle vilja veta om ett fandom, och det finns massor av saker vi inte kan föreställa oss att någon också vill veta.

Star Wars är ett av de största fandomarna i världen. Det är svårt att föreställa sig att någon på planeten inte åtminstone känner till namnet “Star Wars”. Men djupet av Star Wars-fandomen sträcker sig långt bortom bara huvudfilmerna som tjänar miljarder för Disney.

Det finns ett omfattande universum av böcker, spel, serier och mer. Wookieepedia är den mest kompletta dokumentationen av allt Star Wars och går in i enorma detaljer. Star Wars är ökänt för det faktum att nästan alla objekt på skärmen, robotar, utomjordingar och människor har detaljerade bakgrundsberättelser.

Den där killen som tappar armen i Mos Eisleys cantina? Det visar sig att han är en berömd kriminell kirurg, som bara råkar ha djupa kopplingar till huvudhistorien i Star Wars. Ja, det är en retcon, men du hittar både kanon och icke-kanon factoids som dessa kärleksfullt detaljerade på fanwiki Wookieepedia.

Star Wars kanske tjänar stora pengar nu för tiden, men Star Trek har lika mycket djup kunskap och ytterligare innehåll som inte är vare sig ett TV-program eller en film. Det kanske inte har en nästan lika stor samlarmarknad, men Star Trek-nördar älskar inget mer än att titta på rymdskeppsscheman och den fiktiva historien om Gene Roddenberrys utopiska federation.

Memory Alpha är den största och mest omfattande samlingen av kanonisk Star Trek-lärdom och information på webben. Notera ordet “kanonisk”, det finns faktiskt en separat sida känd som Memory Beta, som är väktaren av icke-kanonisk Star Trek-information.

För alla som vill fördjupa sina Trekkie-meriter är Memory Alpha en webbplats som måste besökas för fans.

En “trope” är ett vanligt berättelseelement eller koncept som kan hittas inom vissa genrer eller ett helt medium. På många sätt är troper de grundläggande byggstenarna i berättelser men ibland har termen en negativ klang som betyder att något är härlett.

Att förstå troper är otroligt viktigt för både människor som älskar att konsumera berättelser och de som skapar dem, vilket är anledningen till att alla skönlitterära fans behöver bokmärka TV Tropes. Det här är en webbplats i wikistil där troper dokumenteras, definieras och bifogas konkreta exempel från alla tänkbara medier.

Var bara varnad för att när du väl klickar dig vidare till TV Tropes kan du komma på att du förlorar fler timmar än utomjordingar som kidnappats från X-Files.

Vilken textmusik du än är ett fan av, kommer du förmodligen att hitta den bland de två miljoner titlar som finns dokumenterade på LyricWiki. Varje genre och till och med några otroligt obskyra titlar. Det är också ganska användbart om du är ett fan av heavy metal-band som Amon Amarth, men verkligen inte kan säga vad de sjunger.

Den har intressanta användarbloggar, mervärdesfunktioner som en “Dagens låt” och en lista över vilka låtar som är populära på iTunes. Artistsidor innehåller endast deras diskografi och kompletta listor över låtar. Det här är en fanwikisajt med texter och inget annat, vilket är bra.

Du hittar dock direktlänkar på artistsidor till deras officiella webbplats, Wikipedia-artikel och andra sociala medier. Så det är fortfarande ett bra ställe att börja upptäcka ett visst band eller soloartists musik.

Om du inte har bott på månen har du förmodligen hört talas om World of Warcraft. Spelet är fortfarande enormt populärt idag och det verkar som om det aldrig kommer att dö. Medan utvecklaren Blizzard har försökt att göra det lika enkelt för nya spelare att komma in i striden, är sanningen att WoW är vansinnigt tät med lore och inlärningskurvan är fortfarande ganska brant.

Det är därför den community-drivna fanwikin som heter WoWWiki är en så ovärderlig resurs. Oavsett om du helt enkelt vill förstå mer om spelet utan att spela det eller försöker hitta dina fötter som ny spelare. Heck, även veteraner från WoW kommer att hitta massor av saker de inte visste.

WoWWiki är helt enormt. Med över 300 000 sidor och 100 000 artiklar som erbjuds finns det ingen anledning att vara orolig för att du måste fråga andra spelare om svar. Om du vill chatta med communityn har WoWWiki en sektion med forum och diskussioner som gör en redan omfattande resurs ännu mer.

Det finns gott om pretender MMOs ute idag, men de har fortfarande inte matchat bredden eller djupet som WoW erbjuder.

Av folket, för folket

Wikis är det perfekta exemplet på hur miljontals människor som inte känner varandra kan gå samman för att skapa något fantastiskt. Det enda som knyter samman dessa fans är deras passion, att donera miljontals arbetstimmar bara så att resten av oss kan ha den mest obskyra fandom-relaterad information till hands. Vi hälsar dem och hoppas att dessa fantastiska fanwikis aldrig dör.

Relaterade Artiklar

Back to top button