4G-anslutningar: farliga läckor sätter allas integritet på spel

Det finns inga goda nyheter vid horisonten. Enligt vissa studier 4G och 5G mobilanslutningar skulle vara sårbar till hackerattacker som vill spionera på användarnas smartphones. Här är tre läckor att de skulle sätta allas integritet är i fara.

Tre hål sätter integriteten i fara för dem som använder 4G- och 5G-anslutningar

Det finns tre brister som vissa forskare har hittat inom 4G-anslutningar. Inte ens 5G verkar vara immun mot det. Dessa skulle göra det möjligt för angripare att geolokalisera en smartphone, läsa dess meddelanden och lyssna på samtal. Kort sagt skulle personuppgifterna för de som använder 4G-anslutningar, alltså alla, vara i fara.

Bland de tre kallas den farligaste Torped och utnyttjar ett fel som skulle uppstå när operatörer signalerar smarttelefonen att ett samtal eller textmeddelande är på väg att anlända. Genom att dra nytta av detta fel är det möjligt att smarttelefonen inte bara är geolokaliserad utan att det är möjligt att blockera mottagandet av sms och skicka falska sms i nummerinnehavarens namn.

Den andra bristen kallas Piercer. Genom särskilt avancerade tekniker med denna bugg skulle en angripare kunna känna till IMSI-identifieraren som är associerad med offret. Detta ger fri tillgång till listan över missade och uppringda samtal, mottagna sms och möjligheten att spela in samtal.

Det tredje och sista felet i 4G-anslutningar är IMSI-Cracking. Som du kan gissa från namnet skulle det tillåta hackare att leta efter IMSI-identifieraren så att de kan ringa samtal, läsa meddelanden och skicka dem från offrets nummer utan att den senare märker det.

Det är ännu inte känt om dessa brister kan existera inte bara i 4G-anslutningar utan även i 5G-anslutningar. Det är inte ens nödvändigt att skapa för många alarmismer eftersom det är sant att dessa buggar kan påverka alla, men det är lika sant att de är föremål för korrigerande element som tillämpas av alla operatörer.

Kommer dagen då 4G- och 5G-anslutningar kommer att förklaras helt säkra?

Relaterade Artiklar

Back to top button