3D-printade “självmordshytter” snart auktoriserade i Schweiz?

Sarco © © Exit International

Företaget Exit International har utvecklat en ny enhet för assisterat självmord som kallas “Sarco”.

Även om frågan om livets slut fortfarande är ett känsligt ämne i många länder som Frankrike, är det i våra schweiziska grannar som enheten kan lanseras.

Sarco, en kapsel designad för att lämna denna värld i fred

Doktor Philip Nitschke är en kontroversiell person i dödshjälpsvärlden, både när det gäller hans ståndpunkter i frågan och hans innovationer på detta område. Australiern bidrog alltså till att skapa Sarco, en kapsel tillägnad livets slut. Den senare främjar det särskilt i en intervju som beviljats SwissInfo.ch : ” Det är en 3D-printad kapsel, aktiverad inifrån av den person som tänker dö. Maskinen kan bogseras var som helst för döden. Detta kan vara i en idyllisk miljö utomhus eller i en organisation för assisterad självmord till exempel “.

Avsluta din tillvaro med utsikt över Matterhorn? Så det kan snart vara möjligt enligt Nitschke, som har arbetat i nästan ett år med schweiziska myndigheter för att få tillstånd att erbjuda Sarco där, med vetskapen om att landet är ett av få som har godkänt assisterat självmord och därför åtnjuter gynnsam lagstiftning i detta betrakta. Trots olika förseningar på grund av covid-19-pandemin finns det redan tre exempel på Sarco, det sista som snart är färdigbyggt i Nederländerna, medan det andra är utställt i Kassel (Tyskland) på Kulturmuseet. graven sedan september 2021, och fram till februari 2022, för den nyfikna.

Den tredje operativa maskinen i Schweiz för 2022

Sarcos princip bygger på två innovationer. Den första är att avstå från läkare, som båda ansvarar för att bedöma det mentala tillståndet hos den person som vill avsluta sitt liv som administrerar dödliga doser av pentobarbital. Med denna kapsel vill Nitschke att artificiell intelligens ska ta över, genom att bedöma personens mentala förmåga att dö, och att den berörda personen tar sitt öde i egna händer. Direktören för Exit International överväger också ett onlinetest, som eventuellt kan leverera en åtkomstkod som ska äga rum i Sarco.

Det andra förskottet är baserat på den process som används. “ Personen kommer in i kapseln och lägger sig. Det är väldigt bekvämt. Ett antal frågor kommer att ställas och efter att ha svarat kan personen trycka på knappen inuti kapseln för att aktivera mekanismen i sin egen takt säger Nitschke.

Mer exakt,
kapseln vilar på en utrustning som kommer att översvämma interiören med kväve, vilket snabbt minskar syrenivån till 1 % från 21 % initialt. Personen kommer att känna sig lite desorienterad och lätt euforisk innan han förlorar medvetandet. Det hela tar cirka 30 sekunder. Döden inträffar genom hypoxi respektive hypokapni, syrebrist och slutligen koldioxid. Det finns ingen panik, ingen känsla av kvävning ”, försäkrar skaparen av Sarco. Tillräckligt för att återuppliva debatten om assisterat självmord i Frankrike?

Om samma ämne:
Alphabet (Google) lanserar ett företag som ska använda AI för att skapa läkemedel

Källa: SwissInfo.ch

Relaterade Artiklar

Back to top button