30-sekunders sekretesskontroll måste varje Google- och Facebook-användare göra idag

Så mycket om dig samlas in, sammanställs och säljs till högstbjudande. Skuggiga webbplatser för att hitta människor och datamäklare gör det till sin sak att veta så mycket om dig som möjligt. Tryck eller klicka här för tre webbplatser som du bör kontrollera efter din information och steg för att ta bort den.

Denna datainsamling sker i bakgrunden, och det finns mycket du ger bort fritt. Till exempel allt du skriver i Google, YouTube, Gmail, Google Drive och allt annat. Tryck eller klicka för att se allt Google vet om dig med en snabb sökning.

Jag vet att det är superbekvämt, men jag slår vad om att du gjorde ett stort misstag med din data.

Datadelning tvåvägsgata

Låt oss säga att en webbplats får dig att logga in för att läsa en artikel. Du får möjlighet att skapa ett konto så att du har tillgång till artikeln. Det tar tid, men tyvärr, du ser det!

Du kan bara logga in med ditt Facebook- eller Google-konto. Inget nytt konto behövs – vilken glad dag.

Du kanske inte inser att i samma ögonblick när du loggade in med ditt Facebook- eller Google-konto, avslöjade du fler dataspårningspunkter. Allt du förmodligen gör på webbplatsen skickas tillbaka till Facebook eller Google. Den webbplatsen kan också få data tillbaka från Facebook eller Google.

Det är därför om du läser en artikel om fina italienska viner så börjar du direkt se vinannonser efteråt.

Sluta spåra dig från Facebook

Facebook är ökänt för att samla in massor av data. Dess sekretesscenter är transparent – om du vet hur du navigerar i det. Tryck eller klicka här för att se allt Facebook samlar in på dig.

Följ dessa steg för att se appar och tjänster från tredje part som du anslutit till Facebook under åren. Det bör inte ta längre tid än 30 sekunder att hitta hela listan och sparka ut allt du väljer.

På din dator:

 • Logga in och klicka sedan på nedåtpil i det övre högra hörnet.
 • Klick Inställningar & Sekretess > Välj Inställningar.
 • Klick Appar och webbplatser i menyn till vänster. Om du inte ser det, välj Säkerhet och inloggningAppar och webbplatser.

På en iPhone:

 • Öppna Facebook-appen och tryck på tre raders meny i det nedre högra hörnet.
 • Välj Inställningar & Sekretess > inställningar.
 • Rulla ned till avsnittet Behörigheter och tryck sedan på Appar och webbplatser.

På en Android-enhet:

 • Öppna Facebook-appen och tryck sedan på tre raders meny.
 • Välj Inställningar & Sekretess > inställningar.
 • Scrolla ner till säkerhettryck sedan på Appar och webbplatser.
 • Välj Loggade in med Facebook.

När du ser apparna och webbplatserna som är anslutna till Facebook kan du klippa av dem en efter en. Ta bort allt du inte vill ha dina data och spåra dig.

LYSSNA: Om du har en halvtimme och ett par hörlurar, kolla in det här avsnittet av min podcast, Kim Komando Today. Jag bryter ner hur företag och myndigheter köper din data. Nej, federala myndigheter kan inte beslagta dina personliga uppgifter utan en garanti eller ditt tillstånd, men de burk köp det från datamäklare.

Att komma ur Googles grepp

Låt oss sedan gå till Google och spåra de anslutna tjänsterna. Du kanske upptäcker att en webbplats som du inte har använt på flera år fortfarande får uppdateringar om dig.

 • Börja med att besöka sidan Länkade konton medan du är inloggad på ditt Google-konto. Här kommer du att se alla konton du har registrerat dig för med ditt Google-konto.
 • Om du vill ta bort åtkomst klickar du Ta bort länken.

Vägrar några av apparna att ta bort länken? Det är ingen slump. Vissa appar från tredje part låter dig inte koppla från Google. Du måste öppna själva appen och titta igenom dess inställningar. Leta efter ett avsnitt som säger Länkade konton, Anslutna konton eller något liknande.

Appen du använder bör sedan tillåta dig att koppla från. Följ bara instruktionerna på skärmen.

Kontrollera sedan vilka appar och tjänster som har åtkomst till åtminstone en del av ditt Google-konto. Detta kan inkludera din kalender, e-postinkorg, konton eller grundläggande kontoinformation.

Så här kontrollerar och tar du bort åtkomst:

 • Gå till myaccount.google.com/security.
 • Under Tredjepartsappar med kontoåtkomstVälj Hantera åtkomst från tredje part.
 • Klicka på en app eller tjänst för att se vad den kan komma åt. Klick Ta bort åtkomst om du så väljer.

Nu då?

Att säkra ditt onlinejag kan kännas som en oändlig uppgift. Kolla in dessa praktiska guider för fler sätt att skydda din privata data:

I den här podden hjälper jag tre uppringare som är i tuffa lägen. Man vill skydda sin son från illvilliga spelare. En annan vill ha dyra kameror till låga priser. Jag delar med mig av några tekniska knep som du kan använda för att spara pengar och skydda din integritet. Jag har också scoop på en hemlig Facebook-inställning som slutar spåra.

Kolla in min podcast “Kim Komando Today” på Apple, Google Podcasts, Spotify eller din favoritpoddspelare.

Lyssna på podden här eller var du än hittar dina poddar. Sök bara på mitt efternamn, “Komando.”

X

Tekniska nyheter som är viktiga för dig, dagligen

Vill du ha de senaste tekniska nyheterna levererade till dig varje morgon?

Vilka digitala livsstilsfrågor har du? Ring Kims nationella radioprogram och tryck eller klicka här för att hitta det på din lokala radiostation. Du kan lyssna på eller se The Kim Komando Show på din telefon, surfplatta, tv eller dator. Eller tryck eller klicka här för Kims gratis poddsändningar.

Relaterade Artiklar

Back to top button