3 dolda hälsoindikatorer som du inte visste att din telefon höll reda på

Föreställ dig att någon följer varje steg du tar, och noterar rasande allt du gör i en anteckningsbok. Ganska läskigt, eller hur? Tja, det är ungefär vad din smartphone gör – men eftersom våra iPhones och Androids är så användbara tänker vi sällan på hur de håller reda på oss.

Ett sätt att ta tillbaka din integritet är genom att justera telefonens platsinställningar. Inom din Apple- och Android-enhet finns en begravd funktion känd som “Täta platser”, som håller reda på vart du går och hur länge du stannar. Tryck eller klicka här för att stänga av platsinställningar på din smartphone.

Många av sätten som våra smartphones spårar oss på kan vara till hjälp, som träningsspårning. Genom den här funktionen analyserar din smartphone din hälsa för att se hur din träningsresa går. Men det finns några sätt som din telefon övervakar din hälsa som du kanske inte känner till. Här är allt du behöver veta.

1. Hur du går

Visst, du vet säkert att din smartphone kan räkna steg och avstånd. Du behöver ingen smartklocka för det. Men du kanske inte vet att din telefon kan spåra sätt du går.

Till exempel kan din iPhone mäta din gångstabilitet och asymmetri. Den vet också hur långt du går. Tack vare telefonens rörelsesensorer analyserar anpassade algoritmer din balans, stabilitet och koordination.

Vad du behöver veta om funktionen Walking Steadiness

Om du har en iPhone 8 eller en nyare modell med iOS 15 kan du aktivera den här funktionen. Den spårar rörlighetsmått, som steglängd, gånghastighet och till och med gångasymmetri. Den här funktionen kategoriserar din gångstabilitet. Om du traskar kommer din telefon att skicka ett meddelande så här:

Vill du aktivera den här funktionen? Så här hittar du det:

 1. Öppna Health-appen på din iPhone.
 2. Knacka Sammanfattning.
 3. Bläddra till Aviseringar om gångstabilitet.
 4. Knacka Uppstart och följ anvisningarna på skärmen för att bekräfta dina hälsodetaljer. Du kan till och med aktivera aviseringar.
 5. Knacka Gjort.

Glöm inte att din iPhone också kan samla in information om dina steg

Din iPhone har massor av accelerometrar som håller reda på hur snabbt du rör dig. De känner av hur du rör dig när du går eller springer. Du behöver inte hålla den i handen för att den ska fungera heller. Även när din iPhone förvaras horisontellt i din väska eller handväska fungerar den här funktionen.

Aktivera den här funktionen så kan du se hur många steg du har tagit. Följ bara dessa steg:

 1. Öppna Hälsa-appen.
 2. Välj Sammanfattning längst ner på skärmen.
 3. Välj Steg rubrik.

Så här kommer det att se ut på din telefon:

Om du vill se data för dagen väljer du D flik. Du kan också trycka på M fliken för att se dina månatliga steg och Y för att se dina årliga summor. Det är ett bra sätt att hålla koll på dina träningsmål.

Om du har hållit reda på dina steg på papper och vill digitalisera data, gå till Sammanfattning > Steg > Lägg till data för att mata in informationen. Precis så har du ett ställe med all information om dina steg.

Vill du hindra din iPhone från att spåra dina steg? Öppna Health-appen och följ dessa steg:

 1. Knacka Bläddra > Aktivitet.
 2. Knacka Steg.
 3. Välj Datakällor och åtkomst allra längst ner.
 4. Under Datakällorvälj din iPhone.
 5. Knacka Redigera.
 6. Knacka Radera allt.

Detta tar bort all din iPhones tidigare stegdata.

En sista sak: Glöm inte Walking Asymmetry-funktionen

Så här vet din telefon om du haltar. Högteknologiska sensorer är tränade för att upptäcka eventuella oegentligheter i dina fotspår. Så om en fot är långsammare eller snabbare än den andra, låter den här funktionen dig veta.

Tryck på för att öppna den Bläddra längst ner i Health-appen. Välj Rörlighet och tryck sedan på Vandringsasymmetri. Så här kommer din skärm att se ut:

Det är användbart för personer i återhämtning som vill hålla reda på sina framsteg. Å andra sidan är det ett praktiskt sätt att avgöra om något är fel på din kropp.

Har du en Android? Den kan också analysera hur du går

Medan iPhones använder Health-appen för att analysera din gångstil, använder Androids Google Fit. Här är vad din telefon övervakar:

 • Elevation
 • Steg du tar
 • Sträckan du reser
 • Tid du lägger på att flytta
 • Hur många kalorier du bränner

Du kan också spåra din vikt efter att ha angett den manuellt. Detta kan hjälpa dig att hålla koll på dina mål.

2. Hur bra du kan höra

Det stämmer: Din smartphone kan se hur bra du kan höra. Din iPhone kan spåra ljudnivåer från anslutna AirPods och andra kompatibla hörlurar. Om den är inställd kan den varna dig om volymproblem.

Vill du börja se till att din hörsel är okej? Följ dessa steg:

 1. Öppna Hälsa-appen.
 2. Bläddra till botten och tryck på Bläddra.
 3. Knacka Hörsel.
 4. Välj Ljudnivåer för hörlurar.

På så sätt kan du förstå hur länge du utsätts för högt ljud. Om du är något som jag och du automatiskt höjer musiken när din favoritlåt spelas på Spotify, kan du skada din hörsel.

Hörselfunktionen kan till och med skicka meddelanden till dig när hög musik har spelat för länge eftersom det kan skada din hörsel. Som med andra exempel ovan kan du radera denna data genom att rulla till botten av funktionssidan och trycka på Visa alla data > Redigera > Radera allt.

Hur din Android spårar din hörselhälsa

Om du går till Google Fits webbplats ser du alla datatyper som den samlar in. Det finns inga omnämnanden av hörsel, så du kan inte använda den här appen för att analysera din hörselhälsa (åtminstone inte än). Det betyder dock inte att din Android inte kan testa din hälsa.

Ear Health Monitor är en gratis app som analyserar ljudnivåerna från dina hörlurar. Den kategoriserar decibelnivåerna från OK till Loud. Du kan till och med filtrera din hörlursanvändning efter timme, dag, vecka eller månad. Det är ett utmärkt sätt att se utbudet av ljudnivåer du har utsatt dig för över tid.

3. Hur du sover

Du hittar många överraskande svar när du söker “Hur din telefon spårar din hälsa.” Här är ett dolt tips som du kanske inte känner till: Du kan synkronisera din Apple Watch till din iPhone för att få specifik sömndata.

Din Apple Watch kan spåra din tid i sängen, rörelser, puls och andra mätvärden medan du sover. Att skicka dessa data till din iPhone innebär att du får mycket exakt sömninformation när du öppnar Health-appen. Du kanske vill ha det här om du försöker få mer sömn. När allt kommer omkring är det avgörande för din hälsa att få en god natts sömn.

Så här aktiverar du det:

 1. Öppna Watch-appen på din iPhone.
 2. Knacka Min klocka.
 3. Välj Sova.
 4. Knacka Spåra sömn med Apple Watch.

Nu får du exakta resultat när du sover med klockan på handleden.

Prova detta Android-trick för samma resultat

Om du har en WearOS Smartwatch kan du kontrollera dina sömndata. Du behöver bara Sova som Android-appen. Ladda först ner den från Google Play Butik på din smartphone.

Ladda sedan ner den på din klocka. Om du har problem med att hitta den gör du så här:

 1. Tryck på sidoknappen på din WearOS smartklocka.
 2. Välj Play Butik.
 3. Typ Sov som Android i sökfältet.
 4. Tryck på appen när du hittar den.
 5. Tryck på Installera knapp.

Nästa steg

När du har laddat ner Sleep for Android på båda enheterna är det dags att gräva runt i dess inställningar. Öppna appen på varje enhet och tryck på inställningar > Sova > Sömnspårning. Här kan du ställa in hur du vill att den ska spåra dig.

För att börja spåra din sömn manuellt, öppna appen när du går och lägger dig. När du vaknar kommer du att se en avisering från appen på din telefon. Tryck på den för att låta appen veta att du är vaken. Dessa data synkroniseras sedan mellan dina enheter.

Läs mer om hur din telefon spårar din hälsa

Lägg till denna livräddande information till din smartphone

Hur du aktiverar och använder hälsofunktionerna på din Apple Watch

Denna Android-app kan mäta din puls med hjälp av telefonens kamera

Genom att klicka på våra länkar stödjer du vår forskning. Som Amazon Associate tjänar vi en liten provision på kvalificerade köp. Rekommendationer är inte en del av några affärsincitament.

Relaterade Artiklar

Back to top button