24 Hours of Le Mans: TotalEnergies kommer att erbjuda ett 100 % förnybart bränsle 2022

fordonsuthållighet © jingoba / Pixabay

Den franska energiproduktions- och försörjningsjätten, TotalEnergies, tillkännagav på fredagen introduktionen av ett bränsle från jordbruket vid flera stora bilevenemang, med start nästa år.

TotalEnergies strävar efter ambitionen att uppnå koldioxidneutralitet till 2050 och därmed bli en stor aktör i energiomställningen. Och bland de många steg som ska tas i denna strävan finns steget att stödja motorsporten i denna energiomställning. Den franska multienergigruppen meddelade i slutet av veckan att de utvecklar ett 100 % förnybart bränsle, speciellt avsett för motorracing. Det kommer att introduceras, från och med säsongen 2022, på flera evenemang i världsklass, inklusive det legendariska loppet 24 Hours of Le Mans.

Läs också:
I Sverige blir IKEA officiellt en leverantör av förnybar energi

Uppfyll kraven för motorracing samtidigt som du respekterar kraven för energiomställningen

Från och med nästa säsong kommer 24 Hours of Le Mans, FIA World Endurance Championship (WEC) och European Le Mans Series (ELMS) att se ett 100 % förnybart tävlingsbränsle som erbjuds av TotalEnergies.

Företaget formaliserade nyheten i sällskap med representanter för de berörda tävlingarna och Jean Todt, den franska presidenten för FIA (International Automobile Federation), som hyllade ” ett viktigt steg “, samtidigt som jag minns det “FIA har faktiskt ett stort mål att implementera hållbara energikällor i hela sin portfölj av motorsportgrenar och därigenom leda vägen för att minska CO2-utsläppen… “.

Motorracing drivs av värderingar av innovation, men också av extrema begränsningar som tävlingslängd och hög körsträcka. Allt detta pressar bränsleleverantörer att utveckla nya produkter, samtidigt som de gör dem kompatibla med de nya kraven som ställs av energi- och miljöomställningen, och de som utfärdats av tillverkare och FIA:s regler på detta område.

Läs också:
Elflyg: det brasilianska företaget Azul vänder sig till eVTOL Lilium Jet

CO-utsläpp2 minskat med minst 65 % för bilar på banan

Det 100 % förnybara bränslet som utvecklats av TotalEnergies kommer att produceras på bioetanolbasis. Avancerad etanol kommer från jordbruket, närmare bestämt vinrester, såsom vinjäsning eller pressrester. Det är resultatet av industriell jäsning, destillation och uttorkning.

Denna bas blandas sedan med ETBE (Ethyl Tertio Butyl Ether), också ett derivat av etanol. Allt blandas sedan med andra prestandatillsatser, utvecklade av TotalEnergies och härledda från dess Excellium-teknologi. Biobränslet, som produceras vid Feyzin (Rhône)-raffinaderiet med material från den cirkulära ekonomin, kommer att kallas “Excellium Racing 100”.

Detta biobränsle utvecklat av TotalEnergies är tänkt att minska CO-utsläppen2 bilar på banan med minst 65 %. Under 2021 års upplaga av 24 Hours of Le Mans, som äger rum i helgen, innehåller bränslet som används av förarna redan avancerad bioetanol till 10 %.

Källa: pressmeddelande

Relaterade Artiklar

Back to top button