2 sätt att aktivera systemåterställning i Windows 10

Systemåterställning(Systemåterställning) är en gammal funktion som har funnits i operativsystem under lång tid fönster. Men det är fortfarande användbart på moderna operativsystem idag. Windows 10. Det här är ett av de verktyg som kan spara mycket tid och huvudvärk när din dator kraschar eller något på den inte längre vill fungera och du inte ens kan starta upp ordentligt. Systemåterställning(Systemåterställning) är ett verktyg utvecklat av Microsoft för att spara och återställa information om systemfiler och inställningar på din PC. Men för att kunna använda den för att återställa en dator eller enhet till ett tidigare fungerande tillstånd måste du först aktivera den. Om du inte vet hur du gör detta, läs vidare. I den här handledningen kommer vi att visa dig två sätt att aktivera Systemåterställning.(Systemåterställning) i Windows 10 både via GUI och via kommandoraden:

1. Hur man aktiverar Systemåterställning(Systemåterställning) i Windows 10 från ” Systemskydd”(Systemskydd)

Det första steget du behöver ta är att öppna kontrollpanelen och ett av de snabbaste sätten att göra detta är att söka efter den. Klicka eller tryck på sökrutan i aktivitetsfältet, skriv in kontrollera och välj Kontrollpanel(Kontrollpanelen) från resultatlistan.

I panelen förvaltning(Panel) välj Stora ikoner(Stora ikoner) eller små ikoner(Små ikoner) i listan Visa efter(Visa efter) i det övre högra hörnet av fönstret.

Välja att visa kontrollpanelobjekt som stora ikoner

Scrolla ner tills du ser posten ” Systemet”(System) och klicka eller tryck på den. Alternativt, om du inte vill använda ikonvyer på kontrollpaneler(Kontrollpanelen), gå till “System och säkerhet”(“System och säkerhet”) och klicka eller tryck på ” Systemet”(Systemet) .

Logga in från kontrollpanelen

I fönstret ” Systemet(System)” klicka eller tryck på länken ” Skydd(Systemskydd) system” till vänster.

Systemskyddslänk från systemfönstret

Den föregående åtgärden öppnar ett nytt fönster som heter ” Systemets egenskaper”(Systemegenskaper) och väljer automatiskt ” Systemskydd”.(Systemskydd)

Fliken Systemskydd i fönstret Systemegenskaper

Hitta avsnittet ” Skyddsalternativ(Protection Settings)” och välj den enhet du vill aktivera Systemåterställning(Systemåterställning) .

Som exempel har vi valt en disk c:, som används av operativsystemet Windows 10 .

Välja en enhet för vilken systemåterställning ska aktiveras

Klicka eller tryck på ” Ställa in(Konfigurera)” under ” Skyddsalternativ(Skyddsinställningar) » . Till vänster om den här knappen berättar Windows 10 att du kan “Ställ in återställningsalternativ, hantera diskutrymme och ta bort återställningspunkter.”(“Konfigurera återställningsinställningar, hantera diskutrymme och ta bort återställningspunkter.”)

Anpassa knapp

Ett fönster öppnas “Systemskydd för [выбранного диска]”. (“Systemskydd för [the drive you selected].”)Att slå på Systemåterställning(Systemåterställning) för den här enheten, välj alternativet “Slå på systemskydd”(“Slå på systemskydd”) och klicka eller tryck på ” OK(OK) » .

Väljer att aktivera systemskydd

Det är allt! Nu Systemåterställning(Systemåterställning) är aktiverat för den enhet du valde. Nu är det dags att skapa din första återställningspunkt. Det är en enkel process som du kan slutföra snabbt om du följer den här guiden: 3 sätt att skapa en återställningspunkt i Windows 10. Sedan, om något dåligt händer, kan du använda den återställningspunkten för att få ditt system tillbaka i tiden och förhoppningsvis igång.

2. Hur man aktiverar Systemåterställning(Systemåterställning) i Windows 10 från kommandoraden med PowerShell

Om du föredrar en kommandoradsmiljö kan du också använda PowerShell att slå på Systemåterställning(Systemåterställning) på en Windows 10-dator. Öppna PowerShell som administratör och kör följande kommando: Enable-ComputerRestore -Drive”[Буква диска]:”(Enable-ComputerRestore -Drive”[Drive Letter]:) .

Till exempel om du vill ha med Systemåterställning(Systemåterställning) på disk c:, springa Enable-ComputerRestore -Drive “C:” .

Aktivera systemåterställning på enhet C: med ett kommando i PowerShell

Om du vill ha med Systemåterställning(Systemåterställning) på fler av dina enheter kan du bara lägga till var och en av dem i kommandot med kommatecken mellan dem. Till exempel om du vill ha med Systemåterställning(Systemåterställning) på diskar C: och D:, springa Enable-ComputerRestore -Drive “C:”, “D:” .

Aktivera systemåterställning på C: och D:-enheterna med ett kommando i PowerShell.

Försiktigt, eller hur?

Vet du andra sätt att aktivera Systemåterställning(Systemåterställning) i Windows 10 ?

Det här är de två metoder som vi känner till systemåterställning(Systemåterställning) i Windows 10 . Känner du andra? Om ja, eller om du har frågor om det, kontakta oss gärna genom att använda kommentarsektionen nedan.

är en gammal funktion som har funnits i Windows operativsystem under lång tid. Men det är fortfarande användbart idag på moderna Windows 10-operativsystem. Det är ett av de verktyg som kan spara mycket tid och huvudvärk när din PC kraschar, eller om något på den inte längre vill fungera och du inte ens kan starta upp ordentligt. är ett verktyg designat av Microsoft för att spara och återställa information om din dators systemfiler och inställningar. Men för att kunna använda den för att få din dator eller enhet till ett tidigare fungerande tillstånd måste du först aktivera den. Om du inte vet hur man gör det, läs vidare. I den här handledningen kommer vi att visa dig två sätt att aktivera i Windows 10, både med det grafiska gränssnittet och kommandoraden:

1. Så här aktiverar du systemåterställning i Windows 10 från systemskydd

Det första steget du behöver ta är att öppna kontrollpanelen, och ett av de snabbaste sätten att göra det är att söka efter den. Klicka eller tryck på sökrutan i aktivitetsfältet, skriv och välj från resultatlistan.

Söker efter kontrollpanelen i Windows 10

I kontrollen väljer du eller i listan från det övre högra hörnet av fönstret.

Väljer att visa kontrollpanelobjekt som stora ikoner

Rulla ned tills du ser posten och klicka eller tryck på den. Alternativt, om du inte vill använda ikonvyerna i , gå till och klicka eller tryck på .

Systemposten från kontrollpanelen

Klicka eller tryck på länken från vänster i fönstret.

Länken Systemskydd från systemfönstret

Den föregående åtgärden öppnar ett nytt fönster som heter och väljer automatiskt fliken.

Fliken Systemskydd från fönstret Systemegenskaper

Leta efter avsnittet och välj den enhet som du vill aktivera.

För att exemplifiera valde vi enheten, som är den som används av operativsystemet Windows 10.

Välj den enhet för vilken systemåterställning ska aktiveras

Klicka eller tryck på knappen nedan. Till vänster om den här knappen berättar Windows 10 att du kan

Knappen Konfigurera

Detta öppnar ett fönster som heter För att aktivera för den enheten, välj alternativet och klicka eller tryck på .

Väljer att aktivera systemskydd

Det är allt! Nu är aktiverat för den enhet du valde. Nu är det det perfekta ögonblicket för dig att också skapa den första återställningspunkten. Det är en enkel process som du kan utföra snabbt om du följer stegen i den här guiden: 3 sätt att skapa en återställningspunkt i Windows 10. Om något dåligt händer kan du sedan använda den återställningspunkten för att ta ditt system tillbaka i tiden och förhoppningsvis till ett fungerande tillstånd.

2. Hur man aktiverar systemåterställning i Windows 10 från kommandoraden med PowerShell

Om du föredrar kommandoradsmiljöer kan du också använda PowerShell för att aktivera på din Windows 10-dator. Öppna PowerShell som administratör och kör följande kommando: Enable-ComputerRestore -Drive”[Drive Letter]:”.

Till exempel, om du vill aktivera på din enhet, kör Enable-ComputerRestore -Drive “C:”.

Aktivera systemåterställning på C:-enheten med ett kommando i PowerShell

Om du vill aktivera på fler av dina enheter kan du helt enkelt lägga till var och en av dem i kommandot, med kommatecken mellan dem. Till exempel, om du vill aktivera på dina och enheter, kör Enable-ComputerRestore -Drive “C:”, “D:”.

Aktivera systemåterställning på C: och D:-enheterna med ett kommando i PowerShell

Snyggt, eller hur?

Känner du till andra sätt att aktivera systemåterställning i Windows 10?

Det här är de två sätten vi känner för att slå på i Windows 10. Känner du andra? Om du gör det, eller om du har frågor om den här frågan, tveka inte att kontakta oss via kommentarsektionen nedan.

Relaterade Artiklar

Back to top button