11 till 12 miljoner fransmän kommer snart att berövas sin klassiska telefonlinje (kopparanslutning)

fiber-optics-cables-orange.png © Alexandre Boero för Clubic

Kopparavstängningen närmar sig när optisk fiber fortsätter att distribueras i Frankrike. Hur går början av övergången och vad planeras för de kommande åren?

Slutet på kopparnätverket är inte en sensationell frammaning eller en hypotes, det är en inspelad händelse som nu bara är en tidsfråga. I teorin är slutet på det berömda kopparnätet planerat till 2030. Detta nätverk tillåter ADSL-abonnenter att ha tillgång till Internet och en fast telefon. Orange, den sittande infrastrukturoperatören, förväntas presentera sin avstängningsplan för koppar i början av december. Det återstår då att få alla parter (operatörer, tillsynsmyndigheter, myndigheter) att komma överens. Telefonlinjen som vi har känt den under de senaste åren kommer inte längre att existera.

Miljontals fransmän har pålagt sig fiber

Kommersialiseringen av kopparnätet har redan upphört i en del av territoriet. De 10 miljoner hus som nu är berättigade till fiberoptik kommer inte längre att kunna göra anspråk på ett ADSL-erbjudande i slutet av året. Med andra ord kan en person eller en familj som flyttar in i ett område täckt av fiber inte längre erbjudas ett kopparerbjudande. Samma sak vid byte av operatör i ett täckt område.

Under de kommande månaderna meddelar Orange till och med att 11 till 12 miljoner lokaler ska beröras av den kommersiella stängningen. Sedan i höstas kan cirka 3 miljoner hem och företag inte längre göra anspråk på en kopparanslutning.

Förutom framstegen med fiberoptik på territoriet, tvingar ett andra element telekomoperatörer att säga “stopp” till kopparnätet. Det är helt enkelt dess kostnad i vid bemärkelse. Först och främst är det miljökostnaden, eftersom optisk fiber förbrukar mycket mindre energi än koppar, och kostnaden för att underhålla den senare, som blir allt högre, eftersom nätverket åldras mycket.

Den kommande avstängningen av koppar lade till den kommande uppsägningen av RTC, det “offentliga telefonnätet”

För en gångs skull är de fyra operatörerna, Orange, SFR, Bouygues Telecom och Free, alla överens om principen att stoppa koppar. Men genomförandet av denna slutliga dom i tid återstår att diskutera. På Free pratar vi till exempel om en ” slutet av media ”, vilket skulle leda till att reparationerna upphör vid ett haveri på kopparnätet. Lösningen är radikal och står i kontrast till Bouygues Telecoms diskurs, som kräver en ” underhåll av kopparkvalitet “.

Intresset för telekom skulle utan tvekan vara att säkerställa en så smidig övergång som möjligt. Eftersom optisk fiber inte tenderar att övertyga alla: det finns skeptiker, de som inte har någon nytta av det och de som förblir fästa vid koppar.

Ett annat projekt, på ännu kortare sikt, pågår och ansluter sig till nästa kopparavstängning: det med den gradvisa avstängningen av RTC, det “kopplade telefonnätet”, en historisk teknik som används för att tillhandahålla en fast telefonitjänst, som lider av dess föråldrade. Kopparnätet är det fysiska mediet som levererar T-uttaget till bostäder och lokaler. RTC är tekniken som ansluter telefonen till T-uttaget utan någon mellandosa eller box. Intresset är att migrera den, senast 2023, till modernare teknologier, som Voice over IP (VoIP). Fransmän som har en telefonlinje och använder en lur ansluten till sitt vägguttag kommer inte att påverkas före 2023. De som använder fast telefoni via sin internetbox kommer däremot inte att påverkas alls. RTC-tekniken har sett sitt antal abonnenter minska med 10 % varje år, och detta under flera år. År 2023 borde 85 % av flottan ha migrerat till modern teknik.

Om samma ämne:
Från 2G till 5G är det Orange, enligt ARCEP, som erbjuder den bästa kvaliteten på mobila tjänster

Källa: Le Figaro

Relaterade Artiklar

Back to top button