10 lösningar för att fixa Windows 11 Snabbinställningar fungerar inte

Viktiga takeaways:

  • Snabbinställningar kan nås genom att klicka på ikonen för volym/nätverk/batteri i aktivitetsfältet.
  • Ibland öppnas inte snabbinställningarna eller bara fryser.
  • Du kan utföra en SFC-skanning och ändra Local Group Policy Editor för att åtgärda problemen med snabbinställningar.
  • Feedback Hub-appen kan hjälpa dig att rapportera det här problemet till Microsoft.

Windows 11 har snabbinställningar för att enkelt hantera ofta använda inställningar. Microsoft ersatte Action Center med området Snabbinställningar i Windows 11. Du kan klicka på volym-, nätverks- eller batterisymbolen i aktivitetsfältet för att komma åt området Snabbinställningar. Men många användare klagar på Snabbinställningar för Windows 11 fungerar inte eller inte öppnas när du försöker göra det.

Med panelen Snabbinställningar behöver du inte öppna appen Windows 11 Inställningar för att ansluta till internet, para ihop en Bluetooth-enhet, aktivera flygplansläge, styra ljud, hantera Focus assist och andra mindre inställningar.

Men med snabbinställningar som inte fungerar som förväntat kan det bli irriterande att konfigurera dessa inställningar. Du kan utföra några korrigeringar för att lösa dessa vanliga problem med snabbinställningar på din Windows 11-dator.

Hur fixar jag snabbinställningarna i Windows 11 som inte fungerar?

Snabbinställningar-menyn kan sluta fungera på grund av skadade systemfiler eller buggyuppdateringar. Du kan utföra korrigeringarna nedan i kronologisk ordning för att lösa det permanent på Windows 11 PC.

1. Starta om datorn

Ibland kan de tillfälliga felen hindra snabbinställningarna från att fungera som förväntat. Du kan utföra en omstart av systemet för att åtgärda tillfälliga problem på din dator.

Tryck på Windows-tangenten från ditt tangentbord eller klicka på “Start-knappen” i aktivitetsfältet för att öppna Start-menyn.

Klicka sedan på “Strömikonen” och välj “Starta om” för att starta om din dator.

Starta om din dator

Efter att datorn har startat om, kontrollera om du kan starta och använda panelen Snabbinställningar på din Windows-dator.

2. Utför SFC och DISM Scan

En av anledningarna till att Windows 11 Snabbinställningar inte fungerar är skadade kritiska systemfiler. För att reparera de skadade systemfilerna kan du köra SFC (System File Checker) och DISM (Deployment Image Servicing and Management) skanningar. Dessa Windows-verktyg kan användas från kommandotolken.

Öppna Start-menyn och sök efter “Kommandotolk” i sökfältet. Klicka sedan på “Kör som administratör” för att starta kommandotolken med administratörsbehörighet.

Öppna kommandotolken som administratör

I CMD-fönstret skriver du kommandot nedan och trycker på “Enter” för att köra det för att reparera korrupta filer.

sfc /scannow
Utför SFC-kommandot

Körningen av SFC-kommandot kan ta tid att köra, stäng inte kommandotolksfönstret däremellan. När SFC-kommandot har körts kan du utföra DISM-skanningen för att fixa skadade filer.

För att använda DISM-verktyget, kör kommandot nedan i kommandotolken.

DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth
Utför DISM-kommandot

När båda kommandona har körts, starta om din dator och kontrollera om problemet är löst eller inte.

3. Uppdatera Windows operativsystem

Det kan förmodligen vara en buggig uppdatering om du började uppleva problem med snabbinställningar efter att du har uppdaterat din dator. Du kan dock kontrollera om det finns några nya uppdateringar för att åtgärda de gamla problemen på din dator.

Tryck på Windows-tangenten + I kortkommando för att starta appen Inställningar och gå till “Windows Update” från den vänstra panelen.

Öppna Windows Update

Klicka nu på knappen “Sök efter uppdateringar”.

Klicka på Sök efter uppdateringar

Om det finns några nya uppdateringar kommer Windows operativsystem att ladda ner och installera dem. När uppdateringarna är installerade, kontrollera om Windows 11 Snabbinställningar inte fungerar problemet är löst eller inte.

4. Utför en systemåterställning

En nyligen skapad återställningspunkt kan hjälpa dig att åtgärda problemen med menyn Snabbinställningar. Du kan återställa din dator till den senaste återställningspunkten. Att utföra en systemåterställning kommer inte att radera dina personliga filer och data. De installerade apparna och inställningarna som ändrades efter att återställningspunkten skapades kommer dock att tas bort.

Sök efter “Återställningspunkt” i sökrutan och öppna “Skapa en återställningspunkt” från sökresultaten.

Öppna Skapa en återställningspunkt

När dialogrutan “Systemegenskaper” öppnas, se till att du är på fliken “Systemskydd” och klicka sedan på “Systemåterställning”.

Klicka på Systemåterställning

I fönstret Systemåterställning klickar du på “Nästa” för att fortsätta.

Klicka på Nästa

Välj nu den senaste återställningspunkten i nästa fönster och klicka på “Nästa”.

Klicka slutligen på “Slutför-knappen” för att starta restaureringsprocessen.

Om du inte har några återställningspunkter kan du hoppa över den här lösningen och kontrollera andra korrigeringar från listan. Men om du lyckas återställa din dator till en återställningspunkt, försök att starta snabbinställning och kontrollera om det fungerar som förväntat.

5. Utför en ren start

Vissa appar och tjänster från tredje part kan krångla med panelen Snabbinställningar. Du kan utföra en ren start för att hitta den skyldige.

Steg 1: Tryck på Windows-tangenten + R för att öppna fönstret Kör och skriv “msconfig” där. Klicka på “OK” eller tryck på “Enter” för att öppna “Systemkonfiguration”.

Öppna Systemkonfiguration via Kör

Steg 2: När systemkonfigurationsfönstret öppnas, gå till fliken “Allmänt” och välj “Selektiv start.”

Steg 3: Välj bara “Ladda systemtjänster” under Selektiv start.

Använd alternativet Selektiv start

Steg 4: Gå till fliken “Tjänster” och markera kryssrutan bredvid “Dölj alla Microsoft-tjänster” i det nedre vänstra hörnet.

Steg 5: Klicka på knappen “Inaktivera alla” för att inaktivera tjänster från tredje part.

Inaktivera tredjepartstjänster

Steg 6: Navigera till fliken “Startup” och klicka på länken “Öppna Aktivitetshanteraren”.

Steg 7: När Aktivitetshanteraren öppnas, klicka på “Apply” och “OK” i systemkonfigurationsfönstret för att spara ändringarna du gjort.

Öppna Aktivitetshanteraren

Steg 8: Även om startobjekten är inaktiverade från att laddas, är det säkrare att inaktivera oönskade startappar.

Välj de startprogram som inte krävs och som har en “Ingen” starteffekt. Klicka sedan på knappen “Inaktivera” för att förhindra att den startas vid start.

Inaktivera startappar

Stäng nu Aktivitetshanteraren och starta om din dator. Om snabbinställningar fungerar utan problem i ett rent uppstartstillstånd är det en tredjepartsapp som stör. Du kan aktivera tjänster och appar en efter en för att hitta den skyldige. Att hitta den skyldige kan ta lite tid, men du kan lösa Windows 11 Snabbinställningar som inte fungerar permanent på det här sättet.

Men om problemet kvarstår efter att ha startat om datorn för första gången kan du aktivera alla appar och tjänster och gå vidare till nästa lösning.

6. Ändra lokal grupprincipredigerare

Du kan ändra Action Center-policyn till Inte konfigurerad för att åtgärda problemet med snabbinställningar i Windows 11. Denna lösning kan endast utföras av Windows 10 Professional och Enterprise-användare. Om du använder Windows 11 Home-versionen kan du hoppa över den här lösningen och gå vidare till nästa.

Öppna Kör-fönstret genom att trycka på Windows-tangenten + R snabbtangenter och skriv “gpedit” där. Klicka sedan på OK för att öppna Local Group Policy Editor.

I Local Group Policy Editor, gå till Användarkonfiguration ➜ Administrativ mall ➜ Start-menyn och Aktivitetsfältet från den vänstra ramen.

Sök nu efter “Ta bort Notifications and Action Center” i den högra ramen och dubbelklicka på den för att ändra den.

När fönstret Ta bort meddelande- och åtgärdscenter öppnas, välj “Ej konfigurerad” och klicka på “Använd” följt av “OK.”

Ställ in Action Center på Ej konfigurerad

När du är klar, starta om datorn och kontrollera om fönstret Snabbinställningar öppnas eller inte.

7. Skapa ett nytt användarkonto

Ibland kan användarkontot ha problem, så du måste migrera till ett nytt lokalt användarkonto på din Windows 11-dator. Detta kan bero på en korrupt användarprofil. Stegen nedan är för att skapa ett lokalt användarkonto.

Steg 1: Öppna appen Inställningar och gå till avsnittet “Konton” från det vänstra sidofältet.

Steg 2: Klicka på “Familj och andra användare” i kontoinställningarna.

Öppna inställningarna för familj och andra användare

Steg 3: Klicka på “Lägg till konto” bredvid “Lägg till annan användare.”

Klicka på Lägg till konto

Steg 4: Klicka på länken “Jag har inte den här personens inloggningsinformation”.

Klicka på Jag har inte den här personens inloggningsinformation

Steg 5: På nästa skärm klickar du på “Lägg till en användare utan ett Microsoft-konto.”

Lägg till lokalt konto

Steg 6: Lägg nu till detaljerna och klicka på “Nästa” för att fortsätta.

Lägg till information om det nya användarkontot

Du kan sedan följa instruktionerna på skärmen för att slutföra processen. Se till att du väljer kontotyp som administratör för att kopiera all data från det gamla kontot till det nya.

När kontot har skapats, logga in och gå till C:\Users\Old_Account från Filutforskaren. Du kan välja all data och kopiera den till det nyskapade kontot.

8. Installera om UWP Apps

Om UWP-appen inte är korrekt registrerad kan du installera om och registrera om via PowerShell-terminalen. Eftersom oregistrerade Windows-appar kan orsaka att Windows 11 Snabbinställningar inte fungerar.

Tryck på sökikonen i aktivitetsfältet i Windows 11 och sök efter “PowerShell.” Klicka sedan på “Kör som administratör” för Windows PowerShell från sökresultatet.

När PowerShell-fönstret öppnas, skriv in kommandot nedan och tryck på “Enter” för att köra det.

Get-AppXPackage | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register"$($_.InstallLocation)AppXManifest.xml"}

När du är klar, stäng PowerShell-terminalen och starta om datorn.

9. Återställ din PC

Du kan återställa din dator för att fixa Windows 11 Snabbinställningar som inte fungerar. Återställningen kan installera om Windows utan att ta bort dina personliga filer. Tredjepartsapparna kommer dock att tas bort och inställningarna återgår till standardinställningarna. Följ stegen nedan för att återställa din Windows 11-dator.

Steg 1: Gå till appen Inställningar ➜ System ➜ Återställning.

Steg 2: Klicka på knappen “Återställ PC” bredvid alternativet Återställ denna PC.

Bildtext: Klicka på Återställ PC

Steg 3: I fönstret ‘Återställ den här datorn’ klickar du på alternativet “Behåll mina filer”. Om du inte har mycket data på din dator kan du också välja “Ta bort allt”.

Klicka på Behåll mina filer

Steg 4: Du kan välja Cloud download eller Local reinstall i nästa fönster.

Cloud download kommer att ladda ner Windows 11 och sedan installera om det.

Lokal ominstallation kommer att installera om Windows 11 från din enhet.

Du kan välja alternativet baserat på din genomförbarhet.

Välj ett alternativ för att installera om Windows 11

Du kan sedan följa guiden baserat på ditt krav för att installera om Windows 11. När du har återställt din dator kan du behöva installera apparna igen och göra de nödvändiga ändringarna i appen Inställningar.

10. Rapportera problemet via Feedback Hub-appen

Om problemet kvarstår på din Windows 11-dator kan du rapportera det via Feedback Hub-appen. Detta kan hjälpa dig att ta problemet till Microsoft.

Sök efter “Feedback Hub” i Start-menyn och öppna densamma från sökresultaten.

I Feedback Hub-appen klickar du på “Rapportera ett problem.”

Klicka på Rapportera ett problem

Lägg till detaljerna om problemet du upplever med snabbinställningar och klicka på “Nästa” för att fortsätta.

Lägg till problemdetaljerna

Du kan sedan lägga till alla nödvändiga detaljer enligt det problem du står inför. När problemet har skickats kan du vänta tills Microsoft har löst det. Tills dess kan du göra ändringar i inställningarna med appen Windows Settings.

Slutliga tankar om Windows 11 Snabbinställningar fungerar inte

Snabbinställningar-menyn ger Windows 11-operativsystemet bekvämlighet. Du kan hantera några inställningar snabbt via snabbinställningar. Men om Windows 11 Snabbinställningar inte fungerar kan det irritera dig när du använder datorn. Därför kan du behöva komma åt appen Inställningar för alla större och mindre konfigurationer.

En korrupt systemfil, användarprofil eller appar/tjänster från tredje part kan göra att snabbinställningarna inte fungerar som förväntat. Ovanstående guide kan hjälpa dig att fixa Snabbinställningar för Windows 11 fungerar inte problem. Du kan behöva utföra några lösningar tills du hittar den som fungerar för dig. Detta beror dock också på grundorsaken till problemet.

Vanliga frågor

Hur återställer jag appen Inställningar i Windows 11?

Var är snabbinställningarna i Windows 11?

Klicka på volym-, batteri- eller nätverksikonen i aktivitetsfältet för att öppna snabbinställningarna i Windows 11.

Vad gör att Windows 11 Snabbinställningar inte fungerar?

Det finns många anledningar som kan orsaka problem med menyn Snabbinställningar. Några av dem är korrupta systemfiler och användarprofiler, föråldrade eller buggiga Windows-uppdateringar, tredjepartsappar eller tjänster, oregistrerade UWP-appar och okända Microsoft-problem.

Hur fixar jag Windows 11 Snabbinställningar som inte fungerar?

Du kan starta om datorn, utföra SFC- och DISM-skanningar, uppdatera din dator, utföra en systemåterställning och renstart, göra ändringar i Group Policy Editor, skapa en ny användarprofil och återställa din dator för att fixa Windows 11 Snabbinställningar som inte fungerar. .

Relaterade Artiklar

Back to top button